Hlavní obsah

Politika, justice, byznys. Zastoupení žen i jejich odměňování je pořád tristní

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika zůstává v zastoupení žen v rozhodovacích pozicích či v politice pořád na chvostu Evropy. Velkým problémem je také rozdíl ve finančním odměňování žen a mužů. Vyplývá to ze zprávy za rok 2017 o rovnosti žen a mužů, kterou minulý týden schválila vláda.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po říjnových volbách se sice zastoupení žen zvýšilo z 19,5 procenta na 22, nicméně Česko ani tak co se týče zastoupení žen v rámci zákonodárné moci nedosahuje evropského průměru.

Zpráva si všímá toho, že ženy nejsou v odpovídající míře zastoupeny ani v orgánech Sněmovny. Ve vedení dolní komory je šest mužů. Z celkem 18 výborů Sněmovny předsedají ženy šesti z nich. Z 12 stálých komisí Sněmovny předsedají ženy jen dvěma.

Nízké zůstává zastoupení žen v rozhodovacích pozicích i v rámci státní správy, obchodních společností, justice i diplomacie. Česká republika zůstává s devítiprocentním zastoupením žen ve vedení za globálním i evropským průměrem.

Přestože v ČR dlouhodobě převažuje počet soudkyň oproti soudcům (k 1.lednu 2017 bylo celkem 1828 soudkyň a 1177 soudců), ve vedení institucí jsou většinou muži.

Tak například v případě okresních soudů jsou ženy zastoupeny v 66 %, ale na Nejvyšším soudu ČR představují pouze necelých 19 % soudců a soudkyň. V rámci Ústavního soudu, který tvoří 15 soudců a soudkyň, jsou zastoupeny jen dvě ženy.

Ženy vydělávají méně

Problémem podle zprávy zůstává také rozdíl v průměrných mzdách žen a mužů, který je nadále jeden z nejvyšších v EU. Podle posledních údajů Českého statistického ústavu činila v roce 2016 průměrná mzda mužů 32 134 korun, zatímco u žen to bylo 25 283 korun. V průměru tedy ženy vydělávaly o 21,3 % méně než muži.

Rozdíly v mzdách se projevují také v ohrožení chudobou, a to především v důchodovém věku. V prosinci roku 2016 byla výše průměrného důchodu u žen 10 400 korun, zatímco u mužů 12 661 korun. Ve věkové kategorii nad 65 let jsou ženy dokonce ohroženy chudobou nebo sociálním vyloučením ve dvakrát vyšší míře než muži.

Důležitá je podpora sociálních služeb

„Od žen se totiž zpravidla očekává, že budou pečovat o děti, rodinu a domácnost, což má za následek dlouhodobé přerušení pracovní dráhy. Ženy okolo 50 let se zase starají o stárnoucí rodiče, a vzhledem k neflexibilitě českého trhu práce, i to je pracovně omezuje a diskriminuje,“ uvedla Taťána Gregor Brzobohatá, která se věnuje seniorkám v rámci své nadace Krása pomoci.

A řešení? Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) přijala v roce 2014 akční plán, který má situaci zlepšit. Na Úřadě vlády vznikl odbor, který se rovností mužů a žen zabývá, neziskové mohou jeho prostřednictvím žádat o dotace.

Podle Brzobohaté je také důležité, aby politici přestali zpochybňovat neziskové organizace, které se rovnými příležitostmi pro ženy zabývají. Stát by měl podle ní také více podporovat sociální služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám