Hlavní obsah

Podnikatel Čadek dostal za pokus o podvedení pošty 3,5 roku

Za přípravu podvodného vylákání téměř 23 miliónů korun z České pošty si podnikatel Lukáš Čadek odpyká 3,5 roku ve vězení. Pravomocně o tom ve středu rozhodl pražský vrchní soud. Čadek vinu odmítá. Jeho případ v létě 2015 rozbouřil politickou scénu.

Foto: Profimedia.cz

Podnikatel Lukáš Čadek na snímku z roku 2015.

Článek

Kauza tehdy vedla ke sporům uvnitř vládní koalice, která si situace kolem pošty vyjasňovala na předsednictvu Bezpečnostní rady státu. Proti rozsudku může Čadek podat mimořádný opravný prostředek, dovolání k Nejvyššímu soudu.

Čadek na poštách prodával šicí boxy a drobné hračky a sortiment chtěl rozšířit. Plánoval, že bude nabízet prodej dárkových poukázek, za které by zákazníci dostali drobné výhry. Podle pošty to ale jevilo známky loterie, ke které neměl podnikatel oprávnění, a i proto ze zakázky sešlo.

Čadek mezitím nakoupil zboží za víc než 15 miliónů korun, které mělo sloužit jako výhra za zakoupení stíracího losu. Šlo hlavně o trička a další textil. Pak podal na poštu trestní oznámení a kvůli obchodnímu sporu po ní požadoval 27 miliónů korun. Podle detektivů si ale důkazy o nároku na peníze vymyslel a falšoval i klíčové e-maily, ve kterých se snažil přesvědčit, že pošta uznala svoji chybu.

Soud ho poslal do vězení za to, že plánoval vylákání peněz z pošty a zatajil poště informaci o prodeji zboží, které do údajné loterie nakoupil. Podle spisu si vymyslel legendu o vzniklé škodě z ústní smlouvy, která nebyla splněna. Podle soudu však není pochyb o tom, že žádná smlouva mezi Čadkem a poštou uzavřena nebyla.

Čadek původně dostal pět let vězení, ve středu mu soud trest o rok a půl zmírnil. Hrozilo mu pět až deset let vězení, což by ale podle soudu bylo nepřiměřeně přísné. „Jeho jednání bylo zastaveno ve fázi přípravy,” vysvětlil předseda odvolacího trestního senátu Miroslav Pavrovský. Zároveň soud Čadkovi zakázal na pět let působit ve statutárním orgánu jakékoli firmy.

Na tuto část případu v roce 2015 navázala korupční část. Obžaloba vinila Čadka z korupce, jelikož tvrdil, že po něm chtěl sociální demokrat z Berounska Kamil Choc třímiliónový úplatek za urovnání sporu s poštou. V médiích se objevovaly informace, že milión měl jít sociální demokracii a dva milióny tehdejšímu ministrovi vnitra Milanovi Chovancovi (ČSSD). Vyšetřování ale neprokázalo, že Chovanec v případu figuroval.

Čadek byl v této části zproštěn obžaloby. Chocem se ještě bude odvolací soud zabývat, jelikož jeho část případu byla vyloučena k samostatnému projednání. Zatím tak v jeho případě platí pětiměsíční podmínka za šíření pomluvy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám