Hlavní obsah

Obří fontána na Vltavě, hasiči předvedli skvělou show k výročí Československa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce kubických metrů vody zvedly v sobotu večer z Vltavy za hudby a barevných světelných efektů hasičské stříkačky dvou set sborů z celé republiky. Půlhodinovou vodní show, kterou hasiči chtěli připomenout sto let vzniku Československa, sledovaly v centru metropole tisíce lidí.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Dobrovolné jednotky hasičů za technické a logistické podpory profesionálních hasičů 2. června 2018 v Praze vytvořily za doprovodu světel a hudby hasičskou vodní fontánu. Konala se při příležitosti 100. výročí vzniku Československa.

Článek

Více než tisícovka hasičů s technikou obsadila obě náplavky, z hadic proudila voda, i z mostů a pontonu uprostřed řeky. Vodní a hudební produkci otevřela hymna, následující část symfonické básně Vltava Bedřicha Smetany doplnil ve finále i ohňostroj, závěr pak patřil Slovanským tancům Antonína Dvořáka a aplausu publika.

„Přes všechny problémy, kterým jsme museli čelit, to dopadlo nad očekávání," sdělila mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Nejprve podle ní například úplně nefungovaly tablety, které měly vést hasiče u stříkaček, problémy nicméně vychytala páteční generálka. V noci hasiči balili techniku a část z nich odjela z hlavního města v neděli ráno. Další skupina zůstává a náplavky bude vyklízet v neděli.

Celkem se akce zúčastnilo 210 hasičských družstev ze 77 okresů. Iniciovali ji dobrovolní hasiči z Libereckého kraje, kde má pořádání podobných fontán třicetiletou tradici. Pravidelně také pořádají tuto podívanou jako vyvrcholení Hasičských slavností v Litoměřicích. Odtud přišel nápad oslavit výročí sta let republiky a největší hasičskou fontánu v historii předvést v Praze na Vltavě.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Představení hasičů v Praze sledovaly tisíce lidí.

O založení tradice hasiči podle Zaoralové zatím nepřemýšlejí. „V tuto chvíli jsme velmi rádi, že to proběhlo a mělo veliký úspěch. Na druhou stranu jsme všichni velmi unaveni a bylo to velmi složité zorganizovat, takže tady padají taková čísla, že opět za sto let," konstatovala.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nácvik půlhodinové vodní show, která oslavuje sto let vzniku Československa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám