Hlavní obsah

Nedělal jsem si legraci z vojáků, opozice zdržovala, hájil Babiš vtípek o kůrovci

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Opozice zdržovala práci Sněmovny, nedělal jsem si legraci ze zahraničních misí, hájí premiér Andrej Babiš (ANO) svůj vtípek o tom, že mluvil s kůrovcem, který přestane ožírat lesy, až bude mít vláda důvěru. Babišovu poznámku tvrdě odsoudila hlavně pravicová opozice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Nedělal jsem si legraci z vojáků a ze zahraničních misí. Reagoval jsem na další zdržování opozice, která nemluvila jako již tradičně k tématu. Místo misí řešila fungování vlády. Proto jsem řekl, že jsem volal kůrovce,“ sdělil Novinkám Babiš.

„Opozice opět celé dopoledne zdržuje práci Sněmovny. Mohli jsme o misích hlasovat hned ráno a pak přijímat zákony,“ dodal premiér.

Bez nás by se tentokrát neobešel, připomíná Stanjura

Během rozpravy o zahraničních misích pravicová opozice Babišovi vyčítala, že materiál předkládá vláda, která nemá důvěru. „Mluvili jsme s kůrovcem, a ten nám řekl, že když budeme mít důvěru, tak přestane ožírat naše lesy. Volali jsme nahoru, tam nám řekli, že když budeme mít důvěru, tak začne pršet,“ prohlásil u řečnického pultíku Babiš.

Premiér Babiš při schvalování zahraničních misí vtipkoval o kůrovciVideo: ČTK/novinky.cz

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura k tomu podotkl, že je to Babišova typická poznámka. „Nemá důvěru, zlehčovat vysílání našich vojáků rádoby vtipnými poznámkami je nemístné,“ zopakoval Stanjura.

Zdůraznil, že Babiš by se bez opozice neobešel. Ke schválení misí bylo totiž potřeba 101 hlasů. „Hlasovací mašina ANO, SPD a KSČM hlasuje, když se rozdělují posty ve Sněmovně. Ale při hlasování o misích naprosto selhala,“ zdůraznil Stanjura.

Dodal, že kdyby se měl Babiš opírat o hlasy možné budoucí vlády ve složení ANO, ČSSD s podporou KSČM, tak by mu při pátečním hlasování chybělo 17 hlasů. Komunisté pro vyslání vojáků ruce nezvedli stejně jako poslanci SPD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám