Hlavní obsah

Rok po zákazu kouření v restauracích počet kuřáků klesl

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rok poté, co vstoupil v platnost protikuřácký zákon, klesl v České republice počet kuřáků o 3,5 procenta. Ve středu to s odkazem na reprezentativní průzkum Státního zdravotního ústavu (SZÚ) oznámil ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO).

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Oproti roku 2016 došlo k poklesu aktuálních kuřáků o 3,5 procenta. A to jsou teprve čísla za prvních šest měsíců účinnosti zákona,” uvedl ministr.

I přes pokles loni v ČR kouřila čtvrtina dospělých (25,2 procenta). Denně kouří necelá pětina lidí (18,4 procenta). Podle průzkumu kouří muži denně nejčastěji mezi 15 a 24, ženy mezi 10 a 14 cigaretami.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kolik v průměru utratí měsíčně kuřáci za cigarety

Pozitivní je, že loni byl oproti roku 2016 zaznamenán pětiprocentní nárůst počtu lidí, kteří se pokoušeli přestat kouřit.

Spokojenost se zákazem kouření v restauracích, hospodách a barech v průzkumu deklarovalo 61,4 procenta respondentů - 72,2 procenta nekuřáků a 29,2 procenta kuřáků.

„V důsledku nemocí souvisejících s kouřením u nás každý den zemře jeden autobus plný lidí a celospolečenské náklady způsobené kouřením jsou sto miliard korun ročně,” připomněl ministr.

Do průzkumu se zapojilo 1806 respondentů, kteří tvořili reprezentativní vzorek populace ve věku nad 15 let.

Anketa

Přestali jste kouřit?
Ano, ale už před zákazem v hospodách
25 %
Ano, zákaz mi pomohl k rozhodnutí
25 %
Ne, kouřím dál
25 %
Nikdy jsem nekouřil
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12810 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám