Hlavní obsah

Konvoj americké armády projíždí Českem

Právo, zaš

Konvoj americké armády opět projíždí Českem. První ze čtyř stovek vozidel s tisícovkou vojáků překročila hranici v západočeském Rozvadově v úterý večer. Cílovou zastávkou konvoje je Polsko a Pobaltí, kde proběhne cvičení Severoatlantické aliance Saber Strike 2018.

BEZ KOMENTÁŘE: Konvoj americké armády v ČeskuVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Přes přechod v Rozvadově v úterý projel první blok konvoje, který míří ze základny v německém Vilsecku do kasáren Stará Boleslav, kde vojáci přenocují.

Ve středu se pak vydají na hraniční přechod v Náchodě. První část kolony čítá 170 vozidel a 300 osob. Do Rozvadova první vozy přijely s půlhodinovým zpožděním v 19.30. Vojáci zde zkontrolovali jejich technický stav a někteří se zašli občerstvit do místního bistra. Během plánované pauzy navíc na vozidla umístili česko-americké vlajky značící stoletou spolupráci.

Foto: Jan Švábek, Právo

Americký konvoj v Česku

Druhý blok má vjet na české území ve čtvrtek 31. května. Konvoj tvoří obrněné transportéry Stryker, vozy humvee, ale také zásobovací a nákladní vozidla.

Foto: Jan Švábek, Právo

Americký konvoj v Česku

Konvoj zejména při svém prvním průjezdu Českem v roce 2015 budil velké emoce. V dalších letech se situace uklidnila. „Během přesunu nejsou plánované žádné ukázky pro veřejnost,“ uvedla majorka Vlastimila Cyprisová z Generálního štábu Armády České republiky.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

První vozy amerického vojenského konvoje, který míří přes Česko na cvičení Saber Strike 2018 v Pobaltí.

Zkušenost pro hostitelskou zemi

Cvičení Saber Strike 2018 je jednou z aktivit, kterými Severoatlantická aliance reaguje na vývoj bezpečnostního prostředí ve světě. Demonstruje tak svou soudržnost a připravenost ke kolektivní obraně členských zemí včetně České republiky.

Foto: Jan Švábek, Právo

Americký konvoj v Česku

„Pro českou armádu představuje tento průjezd významnou příležitost k poskytnutí podpory hostitelskou zemí a další ze zkušeností s plánováním a organizováním přesunů v mezinárodním prostředí,“ uvedl ředitel sekce podpory ministerstva obrany Jaromír Zůna.

Foto: Jan Švábek, Právo

Americký konvoj v Česku

Cvičení Saber Strike se uskuteční od 3. do 15. června v Polsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě. Akce se zúčastní devatenáct zemí včetně České republiky s celkem 18 tisíci vojáky. Nacvičovat budou výsadek z vrtulníků nebo operace zaměřené na překročení mostů a řek.

Reklama

Výběr článků

Načítám