Hlavní obsah

Justice zabavila peníze growshopu neoprávněně, uvedl Ústavní soud

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Justice chybovala, když v procesu s majiteli obchodu nabízejícího vše potřebné pro pěstování konopí s vysokým obsahem THC zabavila finanční prostředky ve výši necelých 60 tisíc korun. Konstatoval to v úterý Ústavní soud (ÚS) s tím, že soudy porušily právo majitelů obchodu na soudní ochranu a právo vlastnit majetek.

Ústavní soudce Jaroslav Fenyk k neoprávněnému zabavení peněz growshopuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Soudy zabraly finanční hotovost zajištěnou při prohlídce prodejny Growshop Greenhome z Plzeňska při trestním řízení, v němž byli společníci a jednatelé obchodu odsouzeni za šíření toxikomanie.

V obchodě se sice prodávaly i potraviny nikterak nesouvisející s pěstováním konopí, ovšem podle justice nešlo rozhodnout, jaká část peněz mohla vzniknout z trestné činnosti, proto byly zabrány všechny finance.

Podle senátu ÚS se soudcem zpravodajem Jaroslavem Fenykem je ale takový postup nepřípustný, neboť zabrání věci představuje vážný zásah do práv vlastníka, a proto nemůže být rozhodování o této otázce pouhou formalitou. „Soudy si byly vědomy, že nebylo bez důvodných pochybností prokázáno, že tyto prostředky byly nabyty za majetek získaný z trestné činnosti, a aniž by vyvrátily verzi o jejich legálním původu, rozhodly o jejich zabrání,“ upozornil Fenyk.

O zabrání peněz tak bude muset znovu rozhodovat plzeňský soud. „Je potřeba vynaložit potřebné úsilí za účelem zajištění původu finančních prostředků v souladu se všemi zásadami dokazování v trestním řízení a rozhodnutí o zabrání lze činit jen v případě, že se bez důvodných pochybností zjistí, že prostředky byly nabyty za majetek získaný trestnou činností, případně pouze v tomu odpovídajícímu rozsahu,“ dodal Fenyk.

Reklama

Výběr článků

Načítám