Hlavní obsah

V Lidicích budou hořet svíčky u původních domů

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svíčky budou hořet v noci z 9. na 10. června v prostoru Památníku Lidice na místech, kde kdysi stála původní stavení obce vyhlazené v roce 1942 nacisty. Navodí se tím atmosféra pro nadcházející vzpomínkový akt, který se bude konat přesně 76 let poté, co byla středočeská obec vypálena, její muži zastřeleni, ženy později odvedeny do koncentračních táborů, děti zabity plynem v autech nebo odvezeny na poněmčení.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku pomník dětských obětí v Lidicích

Článek

Podobně se bude 24. června připomínat i vyhlazení malé osady Ležáky na Pardubicku. Zatímco lidičtí obyvatelé se stali obětí pomsty nacistů za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, osada Ležáky doplatila na přítomnost zdejší odbojové skupiny Čenda. Ta poskytla úkryt radistovi, který byl ve spojení s Anglií.

„Lidice a Ležáky jsou odkazem tragické události a současně poselstvím naděje, že se vždy najde někdo, kdo pomůže i v té nejtěžší situaci. V případě Lidic se hned v roce 1942 našli zejména v Anglii a v USA lidé, kteří začali pořádat sbírky na obnovu obce,“ řekla ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová.

Výtvarné soutěže pro děti

Památník Lidice připravil několik akcí, jimiž události připomíná. V neděli 10. června vše začne na základech někdejšího kostela sv. Martina mší. Odtud se pak hosté přesunou ke společnému hrobu, kde zazní státní hymna, budou se pokládat věnce a zazní projevy řečníků. Po pietním aktu bude následovat tradiční koncert dětských sborů ze 14 krajů České republiky Světlo za Lidice. Každoročně se tohoto koncertu zúčastní kolem pěti stovek dětí.

Na děti je zaměřená i další akce spojená s Lidicemi. Památník pořádá už mnoho let vědomostní či výtvarné soutěže. K těm nejstarším a nejvěhlasnějším patří Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice. „Vloni se přihlásilo téměř třicet tisíc prací dětí z devětasedmdesáti zemí světa,“ uvedl Jiří Mottl, který soutěž organizuje. Vedení památníku se shoduje, že připomínky Lidic a Ležáků dalším generacím jsou jedním z hlavních poselství obou obcí.

V Ležákách branný závod

„Tragédií bylo vyhlazení obce a smrt jejích obyvatel. Tragický osud ale měli i ti, kdo přežili. Děti, které byly převezeny na poněmčení, přišly o svou identitu, změnili jim jména, rodinu. Potom po válce začaly zjišťovat, že nejsou těmi, za koho se považují,“ připomněla osudy lidických dětíLehmannová.

V Ležákách se uskuteční pietní vzpomínka 24. června. Ještě dva dny předtím, tedy 22. června, se bude konat branný závod pro základní školy Memoriál Karla Kněze. Ten byl členem zdejšího odboje. „Sháněl potravinové lístky pro radistu Jiřího Potůčka, který obsluhoval radiostanici Libuše,“ řekla vedoucí Památníku Ležáky Kamila Chvojková.

Poté, co byla skupina odhalena, spáchal Kněz sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám