Hlavní obsah

Ukrajinci mají v Česku dostávat práci rychleji

Právo, Jiří Vavroň

Českým firmám i sociálním službám a zdravotnickým zařízením zoufale chybějí pracovníci. Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO) chce proto příchod pracovníků zejména z Ukrajiny urychlit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO).

Článek

„Zahraniční pracovníci jsou záchranou pro firmy. Jako zaměstnavatelé potřebujeme, aby tu lidé byli do 90 dnů od podání žádosti,“ upozornila viceprezidentka Hospodářské komory Irena Palková-Bartoňová.

Ministryně Němcová proto chystá řadu legislativních změn. Skoncovat mají v první řadě s praxí, kdy ukrajinský zájemce o práci v Česku čeká na patřičná povolení řadu měsíců až rok. Němcová se o tom přesvědčila při své návštěvě v Kyjevě.

Česko by proto mohlo mít speciální program pro získávání pečovatelek z Ukrajiny, aby se do země dostaly snadněji a rychleji, řekla ministryně. Podle Němcové by speciální program pro snadnější získání ukrajinských pečovatelek a pečovatelů fungoval podobně jako zavedený program pro získávání vysoce kvalifikovaných sil či pracovníků do zemědělství. Řízení by se zjednodušilo a zkrátilo, a potřební lidé by se tak do sociálních služeb měli dostat rychleji.

Podobné to má být se zdravotními sestrami. Ukrajinka, která chce v Česku pracovat jako sestra, potřebuje dlouhodobé vízum na dva roky. Podle Němcové na něj čeká dnes téměř rok. Nově by měla do ČR přijet na tříměsíční schengenské vízum a nastoupit do zaměstnání. Její zaměstnavatel by současně požádal o dlouhodobé vízum. Až budou dokumenty po pár měsících připravené, sestra si pro ně „formálně odjede“ do vlasti, popsala ministryně.

Dodala, že upravit by se mohla také pravidla podávání hromadných žádostí o pracovníky. „Pokud zaměstnavatelé požádají o zaměstnance z Ukrajiny, vyhledají je tam, mají řádně evidované volné pracovní místo, není vůbec neobvyklé, že trvá tři čtvrtě roku až rok, než zaměstnance do své firmy dostanou,“ upozornila Němcová.

Ukrajinců je nejvíc

V Česku je zaměstnáno na 374 tisíc cizinců, z toho ze zemí EU je jich 280 tisíc. Ukrajinců u nás v současnosti pracuje kolem 70 tisíc.

V současnosti je v ČR přes 267 tisíc volných pracovních míst. Lidé chybějí i v lesnictví a z vlády už také zaznělo, že by požadovaných čtyři tisíce lesních dělníků pro boj s kůrovcovou kalamitou mohlo přijít z Ukrajiny, Běloruska či Srbska. Také u nich by šlo využít krátkodobá pracovní víza do 90 dnů.

Ministerstvo vnitra povolilo v letošním prvním čtvrtletí 5400 zaměstnaneckých karet pro cizince. Ti nejčastěji přišli právě z Ukrajiny a dále z Mongolska, Vietnamu, Srbska, Ruska, Indie, Běloruska, Moldavska, Nepálu a Číny.

Reklama

Výběr článků

Načítám