Hlavní obsah

ČSSD hlasovala na radnici, za pronájem neplatila. Jen jsme proběhli, hájí se

Novinky, Renáta Bohuslavová

Referendum o vstupu do vlády s hnutím ANO, které spustila v pondělí ČSSD, doprovází i poněkud paradoxní situace. Ačkoli jde o ryze vnitrostranickou záležitost, například v Praze 6 se hlasovalo v budově úřadu městské části a nikoli v kanceláři, kterou zde strana má. Za pronájem prostor navíc ČSSD nic neplatila. Strana se hájí slovy, že členové zde „jen proběhli”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sčítání výsledků vnitrostranického referenda ČSSD. Ilustrační fotografie

Článek

„My jsme měli jednání klubu zastupitelů a při té příležitosti lidé z místních organizací, které mají dosah, přišli v krátké době odvolit,” řekl Novinkám předseda zastupitelského klubu ČSSD René Pekárek.

Předseda jedné ze zmíněných organizací Štěpán Stupčuk upozornil, že je běžné, že politické strany mající své členy v zastupitelstvu tu a tam radniční prostory k práci své politické strany využívají.

Nic jsme neplatili za pronájem, neboť nedošlo k uzavření nájemní smlouvy

„Nic jsme neplatili za pronájem, neboť nedošlo k uzavření nájemní smlouvy,” poznamenal Stupčuk ke zhruba tříhodinové schůzi sociální demokracie. Podle Pekárka ti, kteří nebyli členy zastupitelstva, tedy 33 ze 37 přítomných, „jen proběhli”.

„Svítit se tam nemuselo, protože bylo světlo a krom toho tam seděl klub. Já myslím, že je to v pořádku,” zhodnotil pondělní zasedání Pekárek.

Ojedinělý případ, tvrdí městská část

Za ojedinělý označil případ setkání sociálních demokratů na radnici Prahy 6 i její mluvčí Ondřej Šrámek. „Hlasování proběhlo v rámci zasedání zastupitelského klubu ČSSD, který má k dispozici zasedací místnost. A pro ten to mají bezplatně,” řekl Novinkám s tím, že „hlasování o vládě tu běžně neprobíhá”.

Dodal, že radnice má i oficiální prostory, které se politickým stranám zastoupeným v zastupitelstvu pronajímají za 3500 korun na hodinu a k soukromým účelům za deset tisíc korun. Toho ČSSD nevyužila a sešla se podle něj v mnohem menší místnosti.

Za problém schůzi ČSSD k referendu nepovažuje ani místostarosta za STAN Jan Lacina. „Myslím, že existují vnitřní regule, kdy mohou používat za určitých okolností prostory městské části. Nebudu to napadat,” řekl Novinkám Lacina.

Anketa

Měla by strana za využití prostor platit pronájem?
Ano
91,9 %
Ne
3 %
Je mi to fuk
5,1 %
Celkem hlasovalo 1362 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám