Hlavní obsah

Aktivisté chtěli zabránit uvedení hry, kde Ježíš znásilňuje muslimku. U soudu neuspěli

Křesťanští aktivisté, kteří chtějí zamezit uvedení hry Naše násilí a vaše násilí na festivalu Divadelní svět Brno, neuspěli u soudu s návrhem na předběžné opatření. Krajský soud jej zamítl, řekla mluvčí soudu Eva Sigmundová. V inscenaci postava Ježíše znásilňuje muslimku. Hra by měla být uvedena 26. května.

Foto: Mladinsko Gledališč, Novinky

Hra Naše násilí a vaše násilí pobouřila veřejnost kvůli scéně kdy Ježíš znásilňuje muslimku.

Článek

Aktivisté na pořadatele podali kvůli inscenaci žalobu, o té soud dosud nerozhodl. Podaná je také necelá desítka trestních oznámení.

První návrh na předběžné opatření byl podle mluvčí zamítnut, neboť žádal, aby se hra nehrála nikdy. Soud navrhovatele poučil, že institut předběžného opatření slouží pro dočasnost, dokud soud nerozhodne o žalobě.

Krajský soud následně dostal druhý, opravený návrh, podle něhož je dotyčná hra veřejná záležitost a naplňuje znaky nekalé soutěže. "Soud návrh zamítl s odůvodněním, že znaky nekalé soutěže to nenaplňuje," uvedla mluvčí.

Doplnila, že navrhovatel se může do 15 dní od doručení odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Vlastní žalobou proti Národnímu divadlu Brno a dalším čtyřem spolupořadatelům se soud dosud nezabýval. Aktivisté v ní žádají, aby se žalovaní zdrželi provozování divadelní hry, kterou označují jako blasfemickou, tedy rouhačskou. Věc řeší i městské státní zastupitelství, podle jeho mluvčího Ivo Hahna eviduje méně než deset trestních oznámení.

Aktivisté budou protestovat

Proti hře se ohradila církev i někteří politici. Na den uvedení hry, sobotu 26. května, připravují křesťanští aktivisté protest. Napsali také už dřív otevřený dopis primátorovi města Petru Vokřálovi (ANO). Podle dopisu hra vybočuje z ústavního práva na svobodu projevu a svobodu umělecké tvorby. Aktivisté pod otevřený dopis sesbírali asi 7000 podpisů.

Představení Naše násilí a vaše násilí přináší pohled na Evropu překvapenou migrační krizí. Podle festivalových dramaturgů provokativním způsobem klade nepříjemné otázky. Týkají se náboženství, přístupu Evropy k situaci na Blízkém východě i nestejného nahlížení na oběti teroristických útoků v Evropě a Bagdádu či Kábulu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám