Hlavní obsah

Přichází letní týden plný přeháněk a bouřek

Novinky, hro

Zpočátku týdne bude slunečno s chladnými rány, postupně však začne přibývat oblačnosti. Od úterka hrozí zejména na Moravě a ve Slezsku intenzivní přeháňky a bouřky lokálního charakteru, postupně se oblačnost přesune nad celé území Česka. Denní teploty zůstanou letní kolem 25 stupňů Celsia, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

V týdnu hrozí intenzivní lokální přeháňky a bouřky. Ilustrační foto

Článek

„Dnešní ráno startovalo nulou, ale teplota jde rychle nahoru. V maximech se budeme zahřívat na 20 až 24 stupních Celsia,” uvedla pondělní ráz počasí Honsová. Během dne bude jasno nebo polojasno, v horských oblastech by se odpoledne mohly objevit mírné dešťové srážky.

Chladné ráno přijde i v úterý, kdy mají teploty klesnout na 10 až 6 stupňů Celsia v nížinách a v horských oblastech opět není vyloučena nula. „Bude jasno nebo polojasno, ojediněle s mlhami. Odpoledne se bude místy vytvářet kupovitá oblačnost a hrozí přeháňky a bouřky,” uvedla Honsová. Intenzivnější podle ní budou ve Východních Čechách a na Moravě a ve Slezsku. Teploty budou letní, mezi 22 až 26 stupni Celsia.

Intenzivní srážky lokálního charakteru nás sice nespasí, ale v současné situaci díky za každou kapku
Dagmar Honsová

Letní teploty by poté měly setrvat až do konce týdne, bude ale přibývat přeháněk a bouřek. „Intenzivní srážky lokálního charakteru nás sice nespasí, ale v současné situaci díky za každou kapku,” poznamenala meteoroložka.

Ve středu lze očekávat z počátku dne polojasno, už během dopoledních hodin ale bude oblačnosti přibývat. Ráno by mělo být teplejší, teploty se mají pohybovat v rozmezí 9 až 13 stupňů Celsia, během dne vyšplhají na 21 až 25 stupňů. V bouřkách či přeháňkách se může ochladit až o čtyři stupně Celsia, dodala meteoroložka.

„Během odpoledních hodin na Moravě a ve Slezsku budou na většině území přeháňky a bouřky - takové ty lokální a vydatné, kdy během hodiny spadne až třicet milimetrů srážek, vyloučené nejsou ani kroupy či nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu,” uvedla Honsová. V Čechách by se měly vyskytovat srážky o poznání méně, zhruba na šedesáti procentech území.

Dusného vlhkého vzduchu se podle Honsové nezbavíme do konce týdne. I ve čtvrtek má být zpočátku dne polojasno, během dne až oblačno. Odpoledne by měly opět přijít lokální přeháňky a bouřky. Ranní teploty klesnou na 14 až 10 stupňů, během dne teploměry ukážou 21 až 25 stupňů Celsia.

Páteční ráno bude polojasné až oblačné, během dne je na většině území Česka nutné počítat s přeháňkami a bouřkami. Ráno se teploty stále budou pohybovat mezi 10 až 14 stupni Celsia, odpoledne vystoupají na 21 až 25 stupňů.

Ani o víkendu si podle Honsové od těžkého vlhkého vzduchu neodpočineme, stejně jako v pátek má být po ránu polojasno, během dne pak přibude oblačnosti opět s přeháňkami a bouřkami lokálního charakteru. Ranní teploty stejné jako v pátek (10 až 14 stupňů Celsia), odpolední maxima by se měla pochybovat mezi 22 až 26 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám