Hlavní obsah

Senát chce zmírnit zákon o střetu zájmů pro obecní politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé by podle Senátu měli mít k majetkovým přiznáním komunálních politiků přístup na základě individuálních žádostí. Horní komora tak ve čtvrtek doplnila novelu o střetu zájmů, podle níž mají být údaje o movitém majetku a závazcích obecních politiků neveřejné. Doplnění bude muset znovu posoudit Sněmovna, která v dubnu obdobnou úpravu odmítla.

Foto: Petr Horník, Právo

Primátor Teplic Jaroslav Kubera v Senátu navrhl zrušení zákona, návrh ale neprošel.

Článek

Senátoři také chtějí, aby se komunální politici mohli dozvědět, kdo se o jejich majetkové poměry zajímal. Proti návrhu se stavělo ministerstvo spravedlnosti, které vede registr majetkových přiznání. Argumentovalo tím, že by změna pro něj znamenala značné administrativní zatížení.

Předsedové senátorských frakcí si postěžovali na nátlak na schválení novely beze změn, a to jak ze strany předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, tak Svazu měst a obcí nebo uskupení Rekonstrukce státu.

Návrh Petra Šilara (KDU-ČSL) na přijetí zákona beze úprav získal podporu jen 22 z 57 přítomných senátorů.

Podobně nedostatečnou podporu získal místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) pro návrh, aby byl celý zákon o střetu zájmů ke konci roku zrušen a připraven nový bez chyb. Pro něj hlasovalo jen 23 senátorů.

Majetkový striptýz

O zmírnění zákona se začalo mluvit po kritice od svazů měst a samospráv. Kvůli tzv. majetkovým striptýzu prý ztrácejí lidé zájem kandidovat v místních volbách. Hlavně starostové malých obcí se nechtějí smířit s tím, že by byl seznam jejich majetku veřejně dostupný komukoliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám