Hlavní obsah

Zeman odmítl Pocheho jako ministra zahraničí

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) nejmenoval ministrem zahraničí. Uvedl to ve čtvrtek na tiskové konferenci při své návštěvě Moravskoslezského kraje. Zeman zároveň doporučil členům ČSSD, aby v nadcházejícím referendu o vstupu do vlády s ANO hlasovali pro.

Tisková konference Miloše Zemana ve Slezských PavlovicíchVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Zeman reagoval na otázku novinářů, zda by byl schopen akceptovat Pocheho jméno na postu ministra zahraničních věcí. Hlava státu odpověděla stručně – „Ne“.

Poche v letošních volbách hlavy státu podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. Tento týden v rozhovoru pro Právo však tvrdil, že to není důvod, proč by ho Zeman neměl jmenovat ministrem, pokud jej předseda ČSSD Jan Hamáček nominuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Europoslanec ČSSD Miroslav Poche

Zeman i Poche jsou zastánci společné menšinové vlády ČSSD a ANO. Prezident to vysvětlil slovy: „Dovoluji si doporučit všem členům ČSSD, aby v tomto referendu hlasovali pro vládu s hnutím ANO.“

Uvedl zároveň, že proti vládě se v soc. dem. staví jen neúspěšní politici. „Jsou to zpravidla ti lidé, kteří přivedli ČSSD k oněm nešťastným sedmi procentům,“ poznamenal Zeman.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman

Odmítnutí akceptace Pocheho na postu ministra zahraničí rozhněvalo místopředsedu ČSSD Martina Netolického.

„Nejsme v prezidentském ani poloprezidentském systému, který by byl založen na tom, že prezident má právo veta. V těchto případech Ústava jednoznačně říká, jak má prezident postupovat. Předsedu vlády skutečně jmenuje podle svého uvážení, ale ministry jmenuje a odvolává na návrh předsedy vlády,“ řekl Právu.

První místopředseda Jiří Zimola se domnívá, že by se Zemanovi měla ČSSD přizpůsobit a Pocheho do vlády nenavrhovat.

„Názor pana prezidenta není nevýznamný. A protože sociální demokracie má určitě několik dalších schopných adeptů na tento post, jsem přesvědčen, že to pan předseda Hamáček vezme na vědomí a uspokojivě vyřeší,“ napsal Právu.

Hamáček řekl Zemanovi jména

Zeman se od Hamáčka ve čtvrtek dopoledne v Ostravě dozvěděl jména nominovaných ministrů. [celá zpráva] Jaká to jsou, však neprozradil. „Já si velmi vážím důvěry Jana Hamáčka, která spočívala v tom, že mě s těmito jmény seznámil dříve než vedení soc. dem.,“ uvedl.

Anketa

Má podle vás prezident mluvit do personálního složení vlády?
Ano
29,9 %
Ne
67,8 %
Je mi to fuk
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4067 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám