Hlavní obsah

Senátoři: Zeman poškodil tvrzením o výrobě novičoku bezpečnostní zájmy ČR

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman podle senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost sdělil nepravdivé informace o výrobě jedu novičok v ČR. Zveřejněním údajů od tajných služeb navíc ohrozil bezpečnostní zájmy země. Zprávy českých zpravodajských služeb se podle senátního výboru shodují v tom, že v ČR nebyla vyráběna ani skladována žádná látka typu novičok.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Tak, jak to vyložil pan prezident, tak to vyložil nepravdivě, protože ty informace vypovídaly trošku jinak,” uvedl předseda výboru František Bublan (za ČSSD).

Bezpečnostní informační služba (BIS) i Vojenské zpravodajství poskytly podle Bublana prezidentovi identické informace. „Nebyl tam nějaký rozdíl, tak jak to prezident uvedl,” řekl Bublan poté, co se výbor seznámil se zprávami obou tajných služeb pro Zemana.

Senátoři se prezidentovými výroky nehodlají dále zabývat a podle šéfa výboru Františka Bublana (za ČSSD) tak nebudou kauzu řešit na nadcházející schůzi. Předseda komory Milan Štěch (ČSSD), který se jednání účastnil, zašle stanovisko výboru hlavě státu.

Nejnovější kauza nebude podle dostupných informací ani předmětem případné ústavní žaloby na prezidenta.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru zareagoval tvrzením, že usnesení senátního výboru „ohrožuje zdravý rozum”. Následně doplnil, že „senátoři uvedli v praxi pohádku Císařovy nové šaty. Tleskají neexistujícímu oděvu a proto jim vadí, že pan prezident veřejně řekl pravdu”.

Zeman na začátku května uvedl, že se na podzim roku 2017 ve Vojenském výzkumném ústavu v Brně vyráběl a testoval nervově paralytický jed A230.

Ve vyjádření plném nepřesností - pletl například názvy institucí nebo látku chybně označil jako A340 - řekl, že podle Bezpečnostní informační služby (BIS) nebo Státního úřadu pro jadernou bezpečnost prý daný jed novičok není, ale on že se opírá o zprávu Vojenského zpravodajství, podle níž tomu je naopak.

Zemanových slov se ihned chytili Rusové, které Británie obviňuje z otravy dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v britském Salisbury. Otráveni měli být právě látkou zvanou novičok původem ze Sovětského svazu.

Ministerstvo obrany uvedlo, že látky typu nervového jedu novičok se v Česku syntetizují pro účely protichemické obrany, ale pouze v mikroskopickém množství. Podle ministerstva zahraničí se v ČR netestovala látka, kterou byl otráven Skripal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám