Hlavní obsah

Pražští zastupitelé osud Libeňského mostu zatím řešit nebudou

Praha

Rozhodnutí o budoucnosti Libeňského mostu ve čtvrtek zřejmě nepadne. O tom, zda kubistický most z roku 1928 zbourat, či se pokusit o jeho opravu, měli ve čtvrtek hlasovat pražští zastupitelé. Náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) v úterý radě navrhl stáhnout bod z programu jednání. V rámci koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice totiž stále nepanuje shoda, jak s mostem naložit.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Zleva Petr Dolínek, Petra Kolínská a Adriana Krnáčová

Článek

Kvůli sporům, zda poškozený most most nahradit novým, což prosazují představitelé ANO a ČSSD, nebo opravit stávající stavbu, což je názor zaznívající od některých představitelů Trojkoalice tvořené Stranou zelených, lidovci a hnutím STAN, nebyl před 14 dny schválen pořad jednání zastupitelstva.

ANO následně v reakci na spory s Trojkoalicí vyvolalo s koaličním partnerem dohodovací řízení. [celá zpráva]

Nedohodli jsme se, připustil Dolínek

„Další skupina odborníků, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT), potvrdila, že nejlepším řešením je postavit nový Libeňský most. Přesto je volání po odborné debatě stále silné a na dalším postupu nepanuje shoda. Proto dnes požádám radu o stažení bodu k Libeňskému mostu ze čtvrtečního zastupitelstva,” napsal Dolínek.

Pokud v úterý rada schválí vyřazení materiálu z programu, téma Libeňského mostu se v něm i tak může objevit. Při projednání a schvalování programu na začátku jednání to může navrhnout kterýkoliv ze zastupitelů. Hlasování pak rozhodne, zda jej zařadí, či nikoliv.

Debaty mohou pokračovat

Dolínkův návrh vítá místostarosta Prahy 7 a pražský zastupitel Ondřej Mirovský (SZ/Trojkoalice). „Praha zatím nemá technické řešení náhradního mostu, proto můžeme ještě vést odbornou debatu o budoucnosti Libeňského mostu a o jeho osudu rozhodne příští vedení Prahy,” řekl.

Právě Trojkoalice, jejímž je Mirovský členem, patří společně například s občanskými sdruženími nebo vedením Ústavu dějin umění Akademie věd mezi kritiky bourání.

Libeňský most z ptačí perspektivyVideo: Novinky

Naopak pro zbourání se vyslovila ČKAIT. Podle techniků a inženýrů neodpovídá stav mostu a využití materiálů současné době. Nekvalitní je beton nebo v klenbách chybí výztuže. Stejně tak nelze dosáhnout požadované zatížitelnosti. Konstrukce je za koncem své životnosti, uvedli.

Libeňský most z roku 1928 je ve špatném stavu. Vedení města zdůvodnilo návrh zbourání mostu tím, že výstavba nového bude levnější a rychlejší než oprava. Osud mostu v minulosti řešilo i ministerstvo kultury, památkou ho ale neprohlásilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám