Hlavní obsah

Šlechtová odvolala šéfa ústavu, na kterého se odkazoval Zeman s novičokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO) odvolala ředitele Vojenského výzkumného ústavu Bohuslava Šafáře. Premiér v demisi Andrej Babiš ho kritizoval za výroky o novičoku. Odmítl ale, že by Šafářův odchod požadoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně obrany Karla Šlechtová

Článek

Právě na Šafáře se odkazoval prezident republiky Miloš Zeman, když obhajoval svá slova, že se v České republice novičok vyráběl, ačkoliv tajné služby, ministerstvo obrany i premiér tvrdí opak.

Důvody odvolání Šlechtová neuvedla, nesdělila je ani Šafářovi. Své odvolání něchtěl komentovat. "Paní ministryně jako zakladatelka našeho podniku má právo odvolávat ředitele. Svého práva využila, více vám k tomu nemůžu říct," řekl ČTK. Ústav dočasně povede zástupce ředitele Josef Hrnčiřík a na místo ředitele bude vypsáno výběrové řízení.

Když v březnu Moskva označila Česko za možného původce novičoku, řekl Šafář pro ČTK, že otravné látky se v Česku vyrábějí výhradně pro laboratorní účely a že malé množství jich vyrábí i jeho ústav. Řádově jde o gramy, takže podle tehdejšího Šafářova vyjádření nejde o výrobu, ale spíš "laboratorní přípravu malého množství" kvůli otestování jejich vlastností.

O tato slova se zřejmě opírá prezident, když trvá na tom, že se v Česku novičok vyráběl. „Citoval jsem pana – tuším, že se jmenuje Šafář – což je ředitel Vojenského výzkumného ústavu (VVÚ), který – tuším, že v únoru – publikoval zprávu o výrobě novičoku,” řekl minulý týden Zeman v reakci na usnesení parlamentní komise, že se v Česku novičok nevyráběl.

Dodal, že si není jist, zda mají členové parlamentu lepší informace než šéf ústavu.

Premiér Andrej Babiš označil Šafářův výrok za „nešťastný.”

A230 versus A234

Armáda ČR uvedla, že v Česku se novičok analyzoval během mikrosyntézy, která ovšem není podle zákona považována za výrobu. Po analýze byl zničen.

O novičoku se začalo ve světe mluvit poté, co jím byl ve Velké Británii údajně otráven agent Sergej Skripal a jeho dcera. Byli otráveni látkou A234, v Česku se testovala forma novičoku A230, která má odlišné chemické složení. Zemanovo vyjádření využilo Rusko k slovnímu útoku na Británii.

3. května

Zeman ve svém pravidelném vystoupení na TV Barrandov Zeman uvedl, že se na podzim roku 2017 ve Vojenském výzkumném ústavu v Brně vyráběl a testoval nervově paralytický jed A230. Ve vyjádření plném nepřesností - pletl například názvy institucí nebo látku chybně označil jako A340 - řekl, že podle Bezpečnostní informační služby (BIS) nebo Státního úřadu pro jadernou bezpečnost prý daný jed novičok není, ale on že se opírá po zprávu Vojenského zpravodajství, podle níž tomu je naopak. [celá zpráva]

4. května

Zemanových slov se ihned chytili Rusové. „Toto je další jasná ukázka neopodstatněného postoje britské vlády," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „(...) žvást vlády Theresy Mayové o tom, že novičok se vyráběl pouze v Rusku, vyvrátil prezident Česka, který potvrdil, že jeho země vyrobila tuto otravnou látku," citovala agentura TASS mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovovou. Mluvčí kromě toho vyjádřila i pochybnosti, zda Česko testované vzorky jedu skutečně zničilo. [celá zpráva]

České ministerstvo obrany Zemanova slova korigovalo s tím, že látky laicky označované jako novičoky, „mezi něž patří i látka A230”, analyzuje a testuje jejich chemické vlastnosti. Práci s látkou maximálně v rozsahu několika mikrogramů však podle resortu nelze označit za výrobu. [celá zpráva]

7. května

Vůči Zemanovým slovům se vymezil premiér Andrej Babiš, Úřad vlády uvedl, že „ve vyjádření prezidenta se zřejmě jedná o rozdílné vnímání slov výroba a testování“. [celá zpráva]

10. května

Kauzu novičok řešili poslanci z komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství a ze zahraničního výboru. Výsledkem bylo usnesení, že se na území České republiky se nikdy nevyráběla ani neskladovala látka typu novičok a také výzva prezidentovi, aby zachovával utajovaný režim zpravodajských informací a nejasnosti aby primárně konzultoval s vládou a českými tajnými službami. [celá zpráva]

Zeman, který byl ten den v Polsku, vzkázal, že si za svými slovy stojí a argumentoval údajně veřejně publikovanou zprávou od ředitele Vojenského výzkumného ústavu o výrobě novičoku, přičemž není zcela jasné, jaké Šafářovo vyjádření měl prezident konkrétně na mysli.

14. května

Ministryně opbrany Karla Šlechtová odvolala ředitele Vojenského výzkumného ústava Bohuslava Šafáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám