Hlavní obsah

Jedna služba tvrdí to a další ono, je překvapen Babiš informacemi zpravodajců o novičoku

Aktualizováno

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) je zaskočen, že jednotlivé tajné služby mají rozdílné informace o nervově paralytické látce novičok na českém území. O výrobě a testování tohoto jedu v ČR hovořil, s odkazem na zprávy tajných služeb, prezident Miloš Zeman. Babiš uvedl, že bude chtít podrobnější informace.

Andrej Babiš je zaskočen informacemi o novičokuVideo: ČTK

 
Článek

Zeman ve čtvrtek uvedl, že podle Vojenského zpravodajství se v Česku vyráběla nervově paralytická látka A230, kterou označil za novičok. Civilní Bezpečnostní informační služba (BIS) podle Zemana dospěla k závěru, že tento plyn není novičok. [celá zpráva]

„Novičok se podle mých informací skládá asi z deseti různých látek. Překvapující je pro mě hlavně to, že jedna služba tvrdí něco a jiná něco jiného,“ řekl v pátek na tiskové konferenci premiér v demisi Babiš.

Jed novičok použili dosud neznámí útočníci v březnu k útoku na ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v Británii. Británie obvinila z útoku Rusko. Moskva obvinění odmítla a tvrdila, že jed mohl pocházet z jiných zemí, například z Česka.

Ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že nervově paralytické látky se v Česku syntetizují v mikroskopickém množství kvůli protichemické obraně, možnost úniku látky vyloučilo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám