Hlavní obsah

Zemanovo tvrzení, že se v ČR vyrobil novičok, dokazuje britské lži, zní z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slova prezidenta Miloše Zemana o tom, že se v Česku v malém množství vyráběl a testoval nervově paralytický jed novičok, jsou podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové důkazem, že britská premiérka Theresa Mayová lže. Ta uváděla, že jed byl vyráběn pouze v Rusku a že pouze to je zodpovědné za otravu dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery.

Foto: Ben Birchall, ČTK/AP

Vojenští technici odebírají vzorky kontaminované půdy nedaleko lavičky v Salisbury, kde našli otráveného Skripala s dcerou.

Článek

„Mlha se rozpouští a mnoho lží Theresy Mayové je stále jasnějších,“ napsala Zacharovová na Facebooku.

Citovala Zemana, který ve čtvrtek v TV Barrandov uvedl, že se loni ve Vojenském výzkumném ústavu v Brně vyráběl a testoval jed A230. Jeho variantou z rodiny novičoků, A234, byl otráven v britském Salisbury Skripal a jeho dcera. Británie je přesvědčena, že za otravou stojí Rusko. V rámci kauzy byla ze západních zemí vyhoštěna řada ruských velvyslanců.

Na svém Facebooku, na němž vystupuje jako ředitelka odboru informací a tisku ruského ministerstva zahraničí, parafrázuje čtvrteční Zemanova slova. „'Český vojenský ústav produkoval a testoval jedovatou látku, kterou vojenská zpravodajská služba označila jako novičok,' uvedl prezident republiky Miloš Zeman s odkazem na informace zpravodajských služeb,” citovala Zemana na svém Facebooku Zacharovová.

Právě Zacharovová v březnu uvedla, že nejpravděpodobnějším zdrojem látky typu novičok je Česká republika, Slovensko, Británie nebo Švédsko. Jmenované země podle ní od konce 90. let provádějí „intenzivní výzkum látek z projektu novičok“. Podle dosavadních informací se paralyzující látka novičok vyvíjela na území bývalého Sovětského svazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám