Hlavní obsah

Koaliční smlouva s ČSSD by mohla být do konce týdne, uvedl Faltýnek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Špičky ANO se v úterý shodly na pokračování jednání s ČSSD o budoucí vládě, k podmínkám soc. dem. se však blíže nevyjádřily. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že do konce týdne by mohl být hotový návrh koaliční smlouvy.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

„Měli bychom do konce tohoto týdne doladit koaliční smlouvu, kde bychom zohlednili požadavky ČSSD,“ řekl Faltýnek po jednání celostátního výboru a předsednictva.

Co to znamená ohledně postoje ANO ke konkrétním požadavkům sociálních demokratů, zatím není zřejmé. Faltýnek jen řekl, že předsednictvo vzalo podmínky na vědomí a shodlo se na pokračování dalších vyjednávání.

Andrej Babiš před jednáním předsednictva a výboru ANO řekl, že s ČSSD už mají programové priority dojednané a nyní se řeší požadavky, které minulý týden ČSSD představila.

ANO však do koaliční smlouvy zatím odmítalo vtělit například podmínku, aby Babiš, který je v současnosti trestně stíhán v souvislosti s údajným dotačním podvodem, rezignoval v případě svého odsouzení, byť i nepravomocného, nebo aby v případě demise ministrů sociální demokracie odstoupil do týdne i zbytek vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva předseda ČSSD Jan Hamáček, statutární místopředseda soc. dem. Jiří Zimola a premiér v demisi Andrej Babiš

Zástupci ANO zatím nebyli vstřícní ani k dalšímu požadavku sociálních demokratů, aby byli z důležitých sněmovních funkcí odvoláni představitelé hnutí SPD Tomia Okamury. To dávali najevo místopředsedové ANO i při příchodu na úterní jednání.

Důvodem tlaku ČSSD, která si s SPD zakázala spolupráci na celostátní úrovni, jsou kontroverzní výroky činitelů okamurovců k holokaustu či ke spojeneckým závazkům České republiky. ČSSD si chce pojistit, že nebude případně přehlasovávána sněmovním spojenectvím ANO, SPD a KSČM.

Vicepremiér v demisi Richard Brabec po úterním jednání řekl, že s místopředsedou ČSSD Jiřím Zimolou doladí podrobnosti v programovém prohlášení. V pátek se pak potkají předsedové stran i s komunisty, kteří by měli vládu ANO a ČSSD tolerovat. Andrej Babiš by chtěl mít hotovou i koaliční smlouvu, kterou další týden předloží poslancům.

Definitivně by smlouvy a podmínky v nich měly být podle Faltýnka hotové do 11. května, sociální demokraté poté plánují uspořádat vnitrostranické referendum, ve kterém se ke spolupráci vyjádří všichni členové stany.

Související články

Výběr článků

Načítám