Hlavní obsah

Na astma v ČR ročně zemře sto lidí

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku stále roste počet pacientů trpících astmatem. Průduškové astma postihuje v Česku zhruba 900 tisíc lidí a na akutní těžké astma jich ročně zemře přibližně sto.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Skutečně akutní záchvat dušnosti může bez včasné lékařské pomoci skončit i smrtí,“ sdělil Právu Petr Pohunek z pediatrické kliniky pražské Fakultní nemocnice Motol a II. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Jen přibližně půl miliónu nemocných astmatem je registrováno a léčeno v ordinacích. Mnozí nemají astma řádně diagnostikováno, a tím pádem ani správně léčeno, a to je velká chyba,“ dodal Pohunek.

Zatímco v roce 2000 muselo kvůli astmatu do nemocnice přes osm tisíc lidí, po roce 2015 to bylo již méně než čtyři tisíce případů, a to proto, že nemoc těch pacientů, kteří jsou správně léčeni, se daří udržet pod kontrolou. „Astma může vzniknout v každém věku. Většina případů má ale první projevy již ve věku předškolním a školním,“ dodal Pohunek.

Vyšší riziko hrozí dětem v rodinách, kde se astma či jiné alergické onemocnění vyskytuje například i ve formě alergické rýmy nebo ekzému.

Astmatem trpí ve světě stamilióny lidí. Mezinárodní společenství si to znovu připomnělo v úterý, na které byl letos vyhlášen Světový den astmatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám