Hlavní obsah

Vojáci, kam se podíváš. Obchodní centrum v Praze zaplnila armáda

Novinky, nšt
Praha

Samohybnou kanónovou houfnici Danu, pancéřovanou Tatru, ukázky bojového umění nebo slaňování. To vše mohli vidět návštěvníci obchodního centra Flora, kde se ve středu konal třetí ročník Army dne. Ukázky práce Armády České republiky a hradní stráže zaujaly dospělé i děti.

Army den v obchodním centru v Praze Video: Novinky

 
Článek

Kromě transportéru Pandur nebo obrněných vozidel Dingo a Iveco představil návštěvníkům letošní Army den i několik novinek. „Přivezli jsme na ukázku historická vozidla, která jezdila před druhou světovou válkou. Určitě bych také zdůraznila salvový kanón, ze kterého se střílí třeba při inauguraci prezidenta,“ řekla Novinkám Lenka Šmerdová, brigádní generálka Armády ČR.

Zbraně a technické vybavení nejsou však jediným nástrojem vojáků. K plnění různých úkolů se často používají služební psi, a proto zde nechyběly ani kynologické ukázky.

Foto: Novinky

Army den v obchodním centru v Praze

„Jedná se především o belgické a německé ovčáky ale i křížence. Psy obvykle přivádíme k psovodovi kolem prvního až třetího roku života, to je období, kdy je vykupujeme. Pes musí splňovat mnoho požadavků, a to od povahových vlastností až po základní ovladatelnost. Také nesmí mít žádnou reakci na střelbu a musí akceptovat všechny povrchy, po kterých se může pohybovat,“ popsal Novinkám náčelník úseku kynologie Jiří Jirák.

Army den v obchodním době však nesloužil pouze k prezentaci, za úkol měl také přivést k armádě nové zájemce. Lidé si mohli vyzkoušet například testy fyzické zdatnosti.

Foto: Novinky

Army den v obchodním centru v Praze

„V letošním roce bychom byli rádi, kdyby naše řady posílily dva tisíce nových vojáků, z toho 1270 pro jednotlivé vojenské útvary a zařízení a přes 700 bychom jich rádi přijali do univerzity obrany,” uzavřela Šmerdová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám