Hlavní obsah

Dohodu s ČSSD bych chtěl mít do konce týdne, řekl Babiš

Aktualizováno

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v neděli odpoledne navštívil prezidenta Miloše Zemana na lánském zámku. Předložil mu svůj pohled na sestavování vlády poté, co se vedení ANO ve čtvrtek rozhodlo vrátit k rozhovorům s ČSSD. Novinářům sdělil, že dohodu se soc. dem. by chtěl mít hotovou do konce příštího týdne.

Záznam: Vyjádření po jednání prezidenta Miloše Zemana a premiéra v demisi Andreje Babiše.Video: ČTK

 
Článek

„Informoval jsem pana prezidenta, s čím jdeme do jednání s ČSSD. Vzal to na vědomí, neměl žádný komentář,” řekl po setkání se Zemanem Babiš novinářům.

Zároveň uvedl, že o sestavování vlády s ČSSD jednali už dlouho a že má zájem na tom ukončit to co nejdříve, nejspíše v řádu týdnů. „Není důvod, proč bychom se nemohli za týden domluvit na resortech. Potřebujeme mít do příštího pátku nějakou jasnou předběžnou dohodu,” řekl Babiš. Právě rozdělení ministerstev a personálie jsou přitom problematické.

Na otázku, dostal-li již od prezidenta termín druhého jmenování premiérem, Babiš odpověděl, že o tom nehovořili, ale že zřejmě nějaký dostane podle toho, jak se to Zemanovi bude hodit.

Babiš krátce hovořil i o sobotním útoku Západu na Sýrii, který podle něj situaci v zemi neřeší, je zapotřebí jednání. Zopakoval své prohlášení na Twitteru, kde krátce předtím také uvedl, že útok byl nevyhnutelný.

Babiš přijel na lánský zámek kolem 15. hodiny, s novináři před schůzkou nemluvil.

O přijetí na zámku na Twitteru informoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Část poslanců i někteří členové vedení ANO dávali najevo, že jim nevyhovuje podíl Okamurovy SPD na vládě. Spolupráci právě s SPD a komunisty doporučoval Babišovi Zeman poté, co zkrachovala jednání o vládě s ČSSD. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš přijíždí na zámek v Lánech

Vyjednavači ANO a ČSSD se mají k jednacímu stolu opět vrátit v pondělí večer. Soc. dem. podle slov svého šéfa Jana Hamáčka čekají, s čím hnutí ANO přijde a pak se teprve rozhodne, zda další jednání má smysl. [celá zpráva]

První vyjednávání bylo sice úspěšné, selhalo však v otázce personální. ČSSD vadí trestní stíhání Babiše, ANO se jej však jako autority nemíní vzdát a nesouhlasilo, že ministerstvo vnitra by měli dostat sociální demokraté jako garanci nezávislého vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám