Hlavní obsah

Ťok a Pelikán by neměli být součástí vlády, řekl Okamura po jednání se Zemanem

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek odpoledne přijal v Lánech předsedu a místopředsedu SPD Tomia Okamuru a Radima Fialu. Okamura po jednání řekl, že ve vládě by nechtěl současné ministry Dana Ťoka a Roberta Pelikána. Spokojený není úplně ani s Martinem Stropnickým a Karlou Šlechtovou. Jednání o vládě by podle něj mělo skončit do června.

Záznam: Briefing po jednání prezidenta Miloše Zemana se šéfem SPD Tomiem OkamurouVideo: ČTK

 
Článek

„Prezidentova představa je, že by se měla dohodnout vláda v nějaké konstelaci hnutí ANO, SPD a KSČM. Doufáme, že ta jednání skončí v avizovaném časovém horizontu tzn. do června,“ řekl po jednání předseda SPD Tomio Okamura.

„Pakliže bychom se měli podílet na vládní konstelaci, tak chceme mít co největší pravděpodobnost, že splníme, co jsme slíbili,” uvedl Okamura.

SPD není spokojená s Ťokem, Stropnickým, Šlechtovou a Pelikánem

Dále řekl, že s prezidentem sice nejednali o personálních otázkách, ale SPD podle něj není spokojená se čtyřmi současnými ministry. Ve vládě by podle SPD vůbec neměli být Dan Ťok a Robert Pelikán. Ten už tam podle vlastních slov být ani nechce.

„Vidíme prokazatelně, že někteří ministři neplní to, co sami slíbili. Paní ministryně Šlechtová není odbornice na obranu,” řekl Okamura. Plně spokojený není ani s ministrem zahraničí Martinem Stropnickým. Zda by je měl nahradit někdo z SPD Okamura komentovat nechtěl.

Hlavní je podle předsedy SPD, aby v Česku vznikla vláda s důvěrou a aby to nejlépe byla vláda odborníků, což prosazuje i Zeman. Pokud ho Babiš s jednáním o vládě na půdorysu ANO s podporou SPD a KSČM neosloví, udělá to Okamura sám.

Předsednictvo ANO jedná o vládě s podporou SPD

K jednání o vládní spolupráci ANO s podporou SPD a KSČM Miloš Zeman už vyzval premiéra v demisi Andreje Babiše i předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. [celá zpráva]

O dalším postupu ANO se vedení strany radí na zasedání stranického předsednictva a výboru. [celá zpráva]

Babiš zatím neřekl, zda se bude Zemanovou radou řídit. [celá zpráva]

Proti otevřené podpoře ze strany SPD a KSČM se v posledních dnech vyslovuje stále více členů za hnutí ANO. V takové vládě by podle vlastních slov nebyl například současný ministr dopravy Dan Ťok. Ministryně obrany Karla Šlechtová zase uvedla, že si rozhodně nedokáže představit, že by byly tyto strany součástí vlády. [celá zpráva]

Později ale uvedla, že klíčové je, aby vznikla stabilní vláda s důvěrou.

Andrej Babiš před volbami slíbil voličům, že s SPD ve vládě nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám