Hlavní obsah

Ministr si najal bývalou moderátorku, radí mu za 181 tisíc měsíčně

Ministr zemědělství Jiří Milek angažoval někdejší moderátorku Mirku Čejkovou. Za mediální poradenství, koordinaci komunikace a další služby může v případě, že odpracuje měsíčně 160 hodin, inkasovat odměnu 181 000 korun. Při smlouvě uzavřené na čtvrt roku je to přes 540 000 korun.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Mirka Čejková na archivním snímku

Článek

Na případ upozornil deník MF DNES. Poukazuje mimo jiné na to, že ačkoli kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) vládne v demisi, někteří ministři si neváhají najímat poradce, kteří mohou měsíčně inkasovat až stovky tisíc korun. Někteří navíc mají vazby na hnutí ANO nebo působí ve firmách spadajících pod holding Agrofert.

Mezi ně patří například další poradce ministra Milka. Petr Jelínek podle listu sice inkasuje za hodinu jen 300 korun, zajímavější však je, že je výkonným ředitelem společnosti Uniles, která spadá pod Agrofert. Ten Babiš v minulosti kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenského fondu.

Možný střet zájmů ministr podle listu nevidí a poukazuje na to, že Jelínek je též šéfem Asociace lesnických a dřevozpracujících firem.

Foto: Novinky

Budoucí ministr zemědělství Jiří Milek v Lánech

Poradce spojené s hnutím ANO lze najít i na ministerstvu pro místní rozvoj, které vede Klára Dostálová. Její předchůdkyně Karla Šlechtová, která přešla na resort obrany, si s sebou přivedla i své mediální poradce Martina Mrnku a Ivana Vagnera.

Rodinné vazby se pak objevují v resortu práce a sociálních věcí. Ministryně Jaroslava Němcová využívá poradenství Jany Zdráhalové. Její dcera Petra Zdráhalová pak šéfuje kabinetu ministryně.

Premiér Babiš byl najímáním poradců svými ministry podle listu zaskočen.

Reklama

Výběr článků

Načítám