Hlavní obsah

První Češi přeletěli balónem polární kruh

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historicky první český přelet severního polárního kruhu horkovzdušným balónem má za sebou čtveřice dobrodruhů v čele s pilotem balónu Michalem Kubátem a cestovatelem Miroslavem Náplavou. Téměř třiadvacetikilometrový let absolvovali 1. dubna z Finska, a to z jezerní oblasti Kemijärvi.

Foto: archiv expedice

Trojice dobrodruhů překonává v balónu severní polární kruh.

Článek

„Trval hodinu a dvacet minut v maximální výšce 951 metrů při teplotě minus deset stupňů,“ přiblížil Michal Kubát.

Letu předcházelo několikadenní čekání na ideální počasí, aby dráha letu vedla z jihu na sever. „Let byl idylický. Obzvlášť když máš kvalitní hořáky, které tě nezklamou. Kdyby nám v extrémních mrazech zamrzl hořák, jsme v koncích. Nebo ve větvích stromů,“ sdělil Právu Náplava.

Foto: archiv expedice

Dobrodruzi letěli horkovzdušným balónem Kašpárek OK 3008 Chadbalon

Expedice měla v balónovém koši čtyři plynové bomby k hořákům. „Ve třech lidech jsme tam byli stísněni, ale více bomb byl základ, kdyby nás to někde sfouklo. Tohle nešlo podcenit. Letěli jsme v jezerní oblasti. V momentě, kdy netrefíš místo, které máš vytipované, máš dalších dvacet kilometrů les a není kam balón posadit,“ řekl Náplava.

Hlavnímu přeletu, při kterém expedice podle plánu překročila severní polární kruh, předcházel krušnější testovací první let.

„I přes předpověď počasí se nám změnil vítr. Naplánovali jsme si místo přistání, ale vítr nás stočil. Museli jsme oproti původním plánům přistát na druhé straně jezera. Pokud bychom to nestihli, riskovali bychom přelet nad pásem lesa, což by se v mrazivých podmínkách nemuselo povést,“ uvedl.

Foto: archiv expedice

Letu předcházelo několikadenní čekání na ideální počasí.

„Po přistání jsme se pak skoro po pás brodili v hlubokém prašanu,“ vzpomínal na těžké chvilky cestovatel. „Jako kdybychom se brodili v bílé mouce. Po pár metrech jsme byli úplně vyřízení,“ doplnil pilot Michal.

Při přistání po testovacím letu musela expedice dokonce požádat o pomoc místní. „Přijeli rybáři, kteří nás na skútrech dotáhli nazpátek,“ podotkl Náplava.

Foto: archiv expedice

Let přes severní polární kruh byl extrémním počinem.

Součástí expedice byli kromě dvojice cestovatelů i tři kameramani. „Jeden z nich letěl poprvé, a tak se dočkal pasování na balónového barona u severního polárního kruhu. Vzdali jsme hold čtyřem živlům: ohni, vzduchu, vodě a zemi,“ uvedl pilot.

Byl to extrém

Dobrodruzi letěli horkovzdušným balónem Kašpárek OK 3008 Chadbalon. V koši byla trojice Michal Kubát, Mirek Náplava a kameraman Ondřej Hošek. Pozemní doprovod offroadovým náklaďákem MAN tvořili kameramani Jan Tutoky a Vlastimil Žán.

Foto: archiv expedice

Součástí expedice byl i offroadový náklaďák MAN.

Zimní expediční přelety patří k největším dobrodružstvím a let přes severní polární kruh je extrémním počinem. Jde o silně zalesněné oblasti s hlubokým sypkým sněhem, a proto se k přistání musí využívat zamrzlá ledová plocha, ovšem v co největší blízkosti pozemní komunikace, aby se mohlo doprovodné vozidlo přiblížit na co nejkratší vzdálenost.

„Byl to jeden z mých nejnáročnějších letů,“ přiznal pilot. „Nic nejde tak hladce, jak to kolikrát na obrazovkách vypadá,“ doplnil.

Poprvé se podělí o zážitky z expedice na festivalu Neznámá Země, který se uskuteční ve Zlíně od 18. do 27. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám