Hlavní obsah

ODS v komunálkách láká na přátelské úřady a cyklostezky

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Placení kartou na úřadech, výstavba školek i cyklostezek, rozvíjení veřejných služeb, podpora dobrovolných hasičů. To jsou hlavní taháky ODS do podzimních komunálních i senátních voleb. Priority ODS představila ve středu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Martin Kupka, Alexandra Udženija, Petr Fiala a Zbyněk Stanjura.

Článek

ODS má celkem čtyři hlavní okruhy, každý má svého garanta. První má název Dostupná a přátelská veřejná správa, za tu bude odpovídat místopředseda ODS Martin Kupka, starosta Líbeznic.

„Chceme, aby lidé, co přijdou na úřad, nalezli pomoc v jedněch dveřích, a ne aby museli absolvovat složité kolečko na celém úřadě. Rovněž by mělo být samozřejmé, aby se na úřadech dalo platit kartou či bezhotovostním převodem,“ řekl Kupka, podle kterého by ODS měla iniciovat změny příslušných zákonů.

Další okruh se jmenuje Kvalitní infrastruktura ve městech a obcích, jeho garantem je senátor Zdeněk Nytra, lídr kandidátky do komunálních voleb v Ostravě. „Chceme se zaměřit na urychlení výstavby potřebné infrastruktury, ať už jde o chodníky, silnice, nebo cyklostezky,“ řekl.

Za oblast Veřejné služby pro kvalitní život ve městech a obcích zodpovídá poslanec Jan Bauer, za okruh Pestrý život ve městech a obcích mluví místopředseda ODS Martin Baxa, bývalý primátor Plzně, dnes náměstek primátora.

„Chceme rozvíjet veřejné služby, které udrží v menších městech a na venkově mladé rodiny,“ uvedl Bauer, který se chce zaměřit také na zneužívání sociálních dávek. Baxa řekl, že chce podpořit výstavbu mateřských i základních škol, chce podporu kulturních akcí a také podporu dobrovolných hasičů.

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija řekla, že hlavní město Praha rozjelo kampaň pod heslem „Fungující Praha“ už zhruba před měsícem.

„Praha stagnuje, neinvestuje se, kolabuje doprava. Chceme to změnit, proto jsme každý den v pražských ulicích a sbíráme podněty od občanů,“ řekla Udženija.

Jedním z volebních hesel je „Zpovykaní Pražané volí ODS“, kde strana naráží na slova pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) v rozhovoru pro Novinky.cz, že Pražané jsou zpovykaní. „To slovo mimo jiné znamená, že Pražané si zvykli na určitý standard. Chceme jim ho opět dát,“ řekla Udženija.

Primátorka Adriana Krnáčová o dopravě a zpovykaných PražanechVideo: Novinky

ODS obhajuje v senátních volbách čtyři křesla, po celé republice má přes dva tisíce městských zastupitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám