Hlavní obsah

Pokud ČSSD získá vnitro, v jeho čele má stanout Hamáček

Novinky, zpe

V případě, že hnutí ANO vyhoví požadavkům ČSSD a vzdá se ministerstva vnitra, měl by v čele resortu stanout šéf soc. dem. Jan Hamáček. Člen vyjednávacího týmu ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec však takové spekulace odmítá. Podle něj o tom ANO vůbec nediskutovalo.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Podle informací z poslaneckého klubu by měl resort vnitra obsadit Hamáček. V úterý to rovněž uvedly Lidové noviny. Sám Hamáček se ale odpovědi vyhýbá.

„Stále platí, že hnutí ANO si vyžádalo čas na rozmyšlenou. Naše požadavky jsme jim na posledním jednání sdělili. Usilujeme o resorty, na kterých budeme moci prosazovat sociálně demokratický program,“ odvětil Hamáček na dotaz, jestli by chtěl vést ministerstvo vnitra.

Spekulace popírá i vicepremiér a člen vyjednávacího týmu ANO Richard Brabec. „Vůbec nic takového nebylo dohodnuto, nebavili jsme se o lidech. Liší se představy naše a představy ČSSD ohledně resortů. Resort vnitra je jeden z resortů, kde máme různé představy,“ řekl Novinkám Brabec.

Spojení pan Hamáček a vnitro jsme neslyšeli. Pan Hamáček je odborník na resort obrany
Richard Brabec (ANO), vicepremiér

Dodal, že netuší, kde taková fáma vznikla. „Jestli má pan Hamáček o něco takového zájem, to se musíte zeptat jeho, ne nás. Nic takového z naší strany nediskutujeme. Vím, že o ten resort mají zájem, ale ani to spojení pan Hamáček a vnitro jsme neslyšeli. Pan Hamáček je odborník na resort obrany,“ podotkl Brabec.

ČSSD už minulý týden uvedla, že by mohla tolerovat trestně stíhaného Andreje Babiše jako premiéra, pokud by dostala pět ministerstev a mezi nimi resort vnitra nebo financí. S tím však ANO nesouhlasí a vzalo si týden na rozmyšlenou. Koaliční vyjednávání mají pokračovat ve středu a ve čtvrtek.

Sociální demokracii čeká v sobotu pokračování mimořádného sjezdu, na kterém by měli straníci řešit možnou vládní spolupráci s ANO. Definitivně by mělo rozhodnout vnitrostranické referendum, které se uskuteční zřejmě začátkem května.

Reklama

Výběr článků

Načítám