Hlavní obsah

Nikulin už se do Česka nevrátí, říká jeho advokát

Právo, rak

I kdyby soudy řekly, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) porušil zákon při vydání Jevgenije Nikulina do USA, údajný ruský hacker se už do Česka nevrátí. Právu to řekl Nikulinův český obhájce Martin Sadílek. Ten hodlá podat proti rozhodnutí ministra ústavní stížnost a zároveň zvažuje obrátit se i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stráž u budovy soudu, který loni projednával Nikulinovu stížnost (archivní foto)

Článek

Sadílek je přesvědčený, že Pelikán rozhodl předčasně a neumožnil Nikulinovi, který chtěl zpět do Ruska, aby vyčerpal všechny zákonné možnosti obrany.

Vše záleží na tom, zda s tím budou souhlasit Nikulinovi rodiče. Pro ty prý byl nečekaný páteční převoz jejich syna z české vazby do zámoří naprostým šokem, se kterým se ještě nevyrovnali.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Obhájce Jevgenije Nikulina Martin Sadílek

„Jde o princip. Nikdo neupírá panu ministrovi právo politicky rozhodnout, to je plně v jeho kompetenci, nicméně se tak musí stát při dodržení nějakých pravidel,“ prohlásil Sadílek.

Jevgenij Nikulin
Údajného hackera zadržela česká policie v říjnu 2016 v Praze na základě amerického zatykače, který ho spojuje s celkem devíti skutky z let 2012 až 2013. Údajně se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Kromě USA o jeho vydání žádali i Rusové. V případu se angažoval i prezident Miloš Zeman a při návštěvě v ČR o něm mluvil i šéf americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Nakonec ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) rozhodl o vydání mladíka do USA, letoun s Nikulinem odstartoval z Prahy 30. března.

Narážel tak na to, že podle něj měl ministr počkat, až skončí azylové řízení s Nikulinem v Česku.

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

Údajný hacker minulý týden podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu proti neudělení azylu. Pelikán však namítal, že zákon Nikulina chránil jen do rozhodnutí nižšího pražského městského soudu z půlky března.

„Jakkoli by se ukázalo, že proces vydání nebyl zákonný, neumím si představit sílu, která by ho mohla vrátit sem zpátky. Americká strana má plné právo říci, že to byla naše chyba a odpovědnost,“ podotkl advokát.

V případě uznání pochybení by chtěl pro svého klienta žádat odškodnění.

Neví, kde klient je 

Sadílek také řekl, že o tom, kde se teď Nikulin nachází, nemá žádné zprávy on sám, ani Nikulinovi rodiče. S jeho americkými právníky prý zatím v kontaktu není.

„Budeme to zjišťovat, nicméně informační povinnost druhé strany je nulová. Jak jsem se dozvěděl z médií, drží ho na tajném místě,“ dodal s tím, že hlavní komunikaci nejspíš povede ruský právník Nikulina Vladimir Makejev.

Reklama

Výběr článků

Načítám