Hlavní obsah

Murín byl vypovídat na Úřadu vlády, dlouho se nezdržel

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín ve čtvrtek vypovídal na Úřadu vlády kvůli kázeňskému řízení, které s ním tamní úředníci vedou. Vyslechl si od nich důvody zahájení řízení o kázeňském přestupku a sám uvedl ty své, proč nesouhlasí. Jednání přitom bylo podle informací Práva velmi krátké.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel GIBS Michal Murín.

Článek

Rozhodnutí ve věci zatím nepadlo a Murín nadále zůstává jak příslušníkem bezpečnostního sboru, tedy inspekce, tak i jejím ředitelem, potvrdil Právu mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

„Pan ředitel předložil informace a svůj pohled na celou věc. Dlouhodobě odmítá to, co je mu kladeno za vinu. Řízení nadále pokračuje, šlo pouze o jeden úkon a na současné situaci ani postavení pana ředitele se nic nezměnilo,“ uvedl Mitáček.

Murínovo sesazení požaduje premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který šéfa GIBS označil za bezpečnostní riziko a ohrožení demokracie. Vycházel přitom z březnové písemné zprávy nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který spolupráci s inspekcí a jejím ředitelem stejně jako někteří další vysoce postavení žalobci delší dobu kritizují.

Před dvěma týdny na jednání poslaneckého výboru pro bezpečnost Babiš veřejně oznámil, že zbaví Murína neprodleně výkonu služby. Aby to ale mohl udělat, musel se šéfem GIBS premiérem pověřený úředník vlády oficiálně zahájit zmíněné řízení o kázeňském přestupku.

To tedy ve čtvrtek postoupilo do dalšího stadia, a i když rozhodnutí ještě nepadlo, lze ho předvídat: dočasné zproštění Murína služby.

Proti tomu se sice může šéf GIBS odvolat, ale o tomto opravném prostředku bude následně rozhodovat sám Babiš. Pak se ještě může Murín obrátit na soud se správní žalobou proti svému zproštění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám