Hlavní obsah

Hrdinná učitelka i zachráněný psík. Zeman na Hradě ocenil záchranářské činy roku

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na Pražském hradě předal Zlaté záchranářské kříže udělované za záchranu životů. Jednou z oceněných byla učitelka mateřské školy Darina Nešporová, která vlastním tělem ochránila jedno z dětí v okamžiku, kdy je srazilo auto. Sama pak skončila s popáleninami a zlomenou pánví v nemocnici.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jedna z oceněných Darina Nešporová, která vlastním tělem ochránila svého malého svěřence před popálením od havarovaného vozu.

Článek

Učitelka z mateřské školy Nešporová dokázala rychle zareagovat, když se na ni a její svěřence při procházce vyřítilo auto. Tři děti odstrčila mimo dráhu vozidla. Další chlapec se jí ale držel za ruku a nechtěl se pustit. Když je vůz zavalil, kryla dítě tak, aby se nepopálilo od podvozku auta. Hoch vyvázl s lehčím poraněním, učitelku převezl vrtulník do nemocnice s popáleninami a zlomenou pánví.

Policisté Barbora Bílková, Petr Pohůnek a Jiří Gabzdyl dostali cenu za záchranu muže z vozidla, které sjelo do vodní nádrže. K vozu, jenž zůstával na hladině, doplavali, a protože byl řidič v bezvědomí a auto zamčené, rozbili kamenem okno. Policistka vlezla dovnitř a řidiče vyprostila.

Hasič Petr Studený získal ocenění za pomoc řidiči jiného havarovaného vozu. Při cestě do práce u Drnovic na Vyškovsku si všiml automobilu, který po nehodě hořel. Rozbitým oknem z vozu vytáhl za bundu řidiče, odtáhl ho do bezpečí a zavolal pomoc.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ocenění získaly i brněnské školačky Izabela Jefimová (vlevo) a Sára Bukovská, které loni v lednu vytáhly z řeky dvouletou holčičku.

Rozvahu a obětavost prokázaly i brněnské školačky Izabela Jefimová a Sára Bukovská, které loni v lednu vytáhly z řeky dvouletou holčičku.

Dva strážníci novoborské městské policie Martin Rasel a Karel Bouška pak získali cenu generálního ředitele hasičů Drahoslava Ryby za záchranu popáleného muže z hořícího pokoje domova s pečovatelskou službou. V zakouřeném pokoji ho nalezli jen díky hmatu, z domu navíc evakuovali 26 seniorů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čestné uznání za záchranu spolužáka se zástavou srdce při dopravní nehodě si odnesla Pavla Henzlová.

Za výjimečný přínos pro záchranářství byl oceněn právě i generální ředitel hasičů Ryba.

Dorazil i zachráněný psík

„Nejkurióznějším záchranářským činem“ se stala záchrana border teriéra Bárta, který se v létě ztratil v liščí noře v Českém ráji. Hasiči i dobrovolníci se tam zapojili do výkopových prací a vytrvale hledali způsob, jak zvířeti pomoci. Pes se nakonec vyhrabal ven sám po 16 dnech a na Hradě se zúčastnil ceremoniálu.

Smyslem projektu Zlatý záchranářský kříž je vyzdvihnout výjimečné či profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků či policistů, ale i laiků. Zeman ocenění označil „za jednu z nejlidštějších cen“. Organizátory požádal o doporučení, zda má některému z oceněných udělit i státní vyznamenání.

Soutěž Zlatý záchranářský kříž vyhlašuje od roku 1999 časopis Rescue report. Letos obdržel přes sedmdesát nominací. Od roku 2008 předává ocenění prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám