Hlavní obsah

Valachová: Sobotka nebyl tím nejlepším lídrem ČSSD, ale rezignace mě překvapila

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Rezignace Bohuslava Sobotky na post poslance je pro mě překvapením, řekla Novinkám místopředsedkyně klubu ČSSD a někdejší ministryně školství v Sobotkově kabinetu Kateřina Valachová. Prohlásila, že Sobotka byl dobrým premiérem, ale nebyl úplně nejlepším šéfem strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Valachová na 40. sjezdu ČSSD

Článek

Věděla jste o tom, že chce Bohuslav Sobotka rezignovat na post poslance?

Nevěděla, je to pro mě překvapení.

Proč myslíte, že se rozhodl odejít z Poslanecké sněmovny?

Nejenom mě, ale i ostatní kolegy bude zajímat důvod jeho rozhodnutí. Budu se ptát především Bohuslava Sobotky, protože tak je to fér.

Co za tím vidíte vy?

Nevidím za tím nic. Pro mě je to překvapení.

Může za tím být například to, že Bohuslav Sobotka je proti koaliční spolupráci s hnutím ANO a při možném hlasování o důvěře by například hlasoval jinak než ostatní poslanci z klubu?

Nemá smysl o tom spekulovat přes média. Ale osobně si myslím, že většina poslanců a poslankyň soc. dem. v našem klubu bude hlasovat tak, jak dopadne vnitrostranické referendum. Věřím, že rozhodnutí vnitrostranického referenda by respektoval i Bohuslav Sobotka.

Jaký byl Bohuslav Sobotka jako premiér?

Za jeho práci v čele minulé vlády, která prosadila celý program, který lidem slíbila, mu přísluší dík a respekt. Jako předseda vlády zajistil čtyři roky stability. To se nepodařilo tolika premiérům.

Zvládl funkci předsedy ČSSD?

Vykonával ty nejdůležitější a nejtěžší vnitrostranické funkce. Samozřejmě musím říci, že na vnitrostranickou debatu možná ty síly chyběly a už to úplně nebyl ten nejlepší předseda sociální demokracie.

Na rozdíl od Sobotky patříte k těm, kteří si myslí, že je dobré jít do vlády s hnutím ANO. Proč?

Těsně po volbách jsem měla poměrně jasné prohlášení, že máme odejít do opozice. Myslela jsem to zcela vážně. Nicméně v posledních měsících jsou vládou předkládány takové návrhy, které znamenají realizaci našeho programu, například zvýšení důchodů nad rámec opakované valorizace nebo otázka bezplatného jízdného pro seniory a děti ve vlacích a v autobusech. Tím pádem je jasné, že se musíme naučit s touto situací vypořádat, a je přirozené, že vedeme koaliční rozhovory.

Reklama

Výběr článků

Načítám