Hlavní obsah

Neshody ANO a ČSSD se prohlubují, kromě daní jsou i u důchodů a ve školství

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Expertní týmy ANO a ČSSD narazily ve středu na další sporné body. V možné vládní spolupráci vidí neshody kromě daní, které oznámily už v úterý, například i v důchodech a ve školství. Informoval o tom předseda ČSSD Jan Hamáček. Jednání šestnácti expertních týmů by měla skončit do pátku, poté bude pokračovat vyjednávání na úrovni vedení obou stran.

Foto: ČTK

Šéfové ČSSD po jednání s hnutím ANO

Článek

„U některých skupin jednání proběhla relativně rychle, jsou ale i oblasti, kde shoda zatím není. To jsou daně, sociální a důchodová oblast i školství,” řekl po jednání s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem šéf sociálních demokratů Jan Hamáček. [celá zpráva]

ANO: Nikdy nezvýšíme daně

„Vyjasnili jsme si názorové pozice. Sdělili jsem nepřekročitelnou mantru a to je to, že nikdy nepřistoupíme na zvyšování daní,” uvedla po jednání o financích ministryně Alena Schillerová a doplnila, že hnutí ANO nebude souhlasit ani se zavedením nových daní.

Sociální demokraté chtějí zavést například sektorovou daň nebo progresivní zdanění.

Podle místopředsedy vlády v demisi Richarda Brabce jednání netroskotají, ale naopak k němu mají obě strany velkou vůli. Od začátku prý věděly, že oblast daní bude „střet světů”.

Předseda ČSSD Hamáček také popřel, že složení expertních týmů jakkoli souvisí s tím, že by někdo z lidí v nich měl být budoucím ministrem. Jednání za ČSSD vede například bývalý poslanec Michal Hašek, který má na starosti zemědělství.

Bur´dvar ani lesy neprodáme, shoduje se ANO, ČSSD i KSČM

V oblasti zemědělství je podle předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka téměř stoprocentní shoda jak s KSČM, tak s ČSSD. V jednání se tyto strany společně sejdou příští týden.

„Budeme dál podporovat aktivní zemědělce, snížení administrativní zátěže i změnu evropské legislativy k otázce dvojí kvality potravin,“ uvedl Faltýnek.

Shoda je také na tom, že se nebudou prodávat státní lesy ani jiné státní firmy v resortu zemědělství, třeba společnost Budvar.

Tým na spravedlnost měl podle prvotních informací vést náměstek ministra spravedlnosti Jeroným Tejc (ČSSD). Ten však Novinkám řekl, že žádná jednání nevede a nikdy vést neměl. Oblast spravedlnosti podle něj probíral ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) s předsedou poslaneckého klubu ČSSD Janem Chvojkou a místopředsedkyní Kateřinou Valachovou.

„Hledali jsme odborníky a úkolem členů těchto týmů je, aby zpracovali odborná stanoviska. Nelze spojovat osoby, které vedou jednání, s tou politickou rovinou,” uvedl předseda Hamáček.

Spor kolem VZP

Ve středu se sešly i expertní týmy na zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se potkal s bývalou náměstkyní ČSSD Lenkou Teskou Arnoštovou a hejtmanem kraje Vysočina Jiřím Běhounkem (oba z ČSSD). „Jednání bylo velmi věcné a korektní. Na 80 až 90 procentech věcí se shodujeme,“ uvedl Vojtěch.

Důraz obě strany chtějí klást na větší transparentnost, efektivnost nákupů nebo na snížení administrativy. Shoda ale nepanuje v tom, jakou roli by měli mít zdravotní pojišťovny a na odpolitizování Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Já razím myšlenku, že by ve VZP do budoucna neměli sedět politici, že to není úplně systémově správné. Může docházet k tomu, že VZP je pod politickým vlivem,“ řekl Vojtěch.

Jednání šestnácti expertních týmů by měla oficiálně skončit v pátek. Obě strany by měly mít jasno v tom, které body jsou nejvíce problematické, a o těch by následně už jednala jen vedení obou stran.

V úterý již proběhla jednání v oblasti zahraniční politiky, zemědělství, spravedlnosti, sociální politiky a dopravy. Ve středu odpoledne se ještě čeká jednání například o zemědělství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám