Hlavní obsah

Studená noc srazila teploty až na minus 20 stupňů, silnice jsou vymrzlé

Aktualizováno

Noc na úterý byla v Česku opět mrazivá. Na Jizerce v Jizerských horách bylo minus 20 stupňů Celsia, vyplývá z údajů na měřicích stanicích. Řidiči by měli být opatrní, na řadě silnic leží zbytky sněhu a vyskytuje se náledí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Osada Jizerka v Jizerských horách (ilustrační foto)

Článek

Pod minus deset stupňů klesla teplota k ránu v Liberci, Doksech či Harrachově. V Jizerských horách bylo dokonce pod minus 15 stupni, například na Smědavě či na přehradě v Bedřichově. Tradičně nejchladněji bylo v mrazové kotlině na Jizerce, kde teploměr ukázal minus 20 stupňů.

Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice nižších tříd v horských oblastech Libereckého kraje. Jsou na nich zmrazky nebo ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice v dalších částech Libereckého kraje jsou suché a vymrzlé. Místy viditelnost snižují mlhy, jinak je jasno až polojasno.

Na severu Olomouckého kraje leží na vedlejších silnicích a ve vyšších polohách stále zbytky rozbředlého sněhu. Opatrnost je na místě také na inertních cestách ve vyšších polohách, které pokrývá ujetá sněhová vrstva krytá posypem. Ostatní vozovky v kraji jsou holé a suché. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Na Jesenicku leží ujetý sníh podle dispečerů pouze na inertních cestách ve vyšších polohách. Ostatní silnice silničáři chemicky ošetřili. Upozorňují, že dohlednost je snížena vlivem sněhových přeháněk. Na Šumpersku pokrývají podle informací ŘSD zbytky rozbředlého sněhu i hlavní tahy, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Červenohorském sedle by měli řidiči počítat se sněžením, uvádí ŘSD.

Ostatní vozovky v kraji jsou již většinou holé, suché a vymrzlé. Pouze na Šternbersku ve vyšších polohách upozorňují silničáři na možnou tvorbu sněhových jazyků. V Prostějově je podle ŘSD opatrnost na místě na estakádě kolem města. Tvořit se může také na D35 kolem Olomouce a v úseku na Lipník nad Bečvou na Přerovsku.

V některých místech Moravskoslezského kraje jsou silnice stále sjízdné se zvýšenou opatrností. Na cestách může být rozbředlý či zajetý sníh, ojediněle i náledí či zmrazky. Místy může sněžit. Upozornění platí hlavně pro Bruntálsko, Opavsko či horské oblasti. Většinou jsou ale silnice sjízdné bez většího omezení. Vyplývá to z informací silničářů.

V Krkonoších a Orlických horách leží na silnicích druhé a třetí třídy místy vrstva zledovatělého sněhu. Tyto horské silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V Královéhradeckém kraji jsou jinak silnice většinou sjízdné bez omezení. Vyplynulo to z ranního hlášení Ředitelství silnic a dálnic.

Meteorologové upozornili, že přestože nás tento týden čeká nástup astronomického jara, počasí tomu odpovídat nebude. Arktické proudění bude slábnout jen pozvolna a teplot alespoň trochu připomínajících jaro se dočkáme až o víkendu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám