Hlavní obsah

Zemanova čínského poradce vyšetřují, dozvěděli se Mynář s Nejedlým v Šanghaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentská kancelář v pondělí oznámila, že čínská strana informovala o vyšetřování šéfa CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga. Je podezřelý z porušení zákona. Po jeho osudu vyrazili minulý týden do Číny pátrat kancléř Vratislav Mynář a poradce Martin Nejedlý.

Foto: Lucie Mikulášková, ČTK

Šéf představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, na archivním snímku vlevo.

Článek

„Čínská strana mimo jiné informovala o tom, že pan Jie Ťien-ming je vyšetřován pro podezření z porušení zákona. Vyšetřování není vedeno proti právnické osobě CEFC China,” stojí v prohlášení.

Česká delegace, v níž byl i tuzemský zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík, jednala s představiteli regionální vlády Šanghaje a proběhlo i setkání s prezidentem CEFC China Chan Chautem.

„Delegace byla informována o tom, že z akcionářské struktury a z vedení společnosti odejde pan Jie Ťien-ming,” doplnila prezidentská kancelář.

Rozvoj projektů v ČR má pokračovat, neboť „do CEFC Europe jako minoritní akcionář vstupuje silná čínská společnost s rozsáhlými aktivy v Číně i v zahraničí”. O jakou společnost má jít, kancelář nesdělila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář (vlevo) a poradce prezidenta Martin Nejedlý

O tom, zda Jie Ťien-ming zůstane Zemanovým poradcem, se komuniké také nezmiňuje.

Mynář s Nejedlým se z cesty vrátili v sobotu. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček celou záležitost nekomentoval. Dříve uváděl, že pokud bude mít Hrad potvrzené informace o zadržení Jie Ťien-minga, bude konat. V pondělí Ovčáček prohlásil, že Zeman Jie Ťien-minga zatím neodvolá. Pražský hrad podle mluvčího vyčkává na prošetření záležitosti.

Stejně tak Hrad dosud neuvedl, kdo platil cestu Mynáře a Nejedlého do Číny.

Reklama

Související články

Číňané zadrželi Zemanova poradce z CEFC

Předseda představenstva čínské skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je podle českých médií členem týmu poradců prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli...

Výběr článků

Načítám