Hlavní obsah

Meteorologové opět přepisovali rekordy. Teplota oproti minulé neděli klesla o 35 stupňů

Meteorologové zaznamenali v neděli ráno teplotní rekordy na 35 stanicích. Zatímco před týdnem to byly teploty vysoko nad nulou, tentokrát klesala teplota opačným směrem. Nejnižší teplotu zaznamenali na Labské boudě v Krkonoších, kde teploměr ukázal minus 15,9 stupně Celsia.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Dosavadní minimum z roku 1997 na této horské stanici v nadmořské výšce 1315 metrů bylo minus 13,6 stupně. Rekordy padaly ale také ve velkých městech a níže položených místech. Vyplývá to z dat, které Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil na svém informačním webu.

Před týdnem v republice zavládlo mimořádně teplé počasí, řada míst hlásila překonání teplotních rekordů. Nejvyšší hodnotu, 19,5 stupně Celsia, naměřili meteorologové minulou neděli v Praze - Karlově. S víkendem se ale do země dostal arktický vzduch, začalo sněžit a mrzne i přes den. Silný vítr navíc snižuje takzvanou pocitovou teplotu hluboko pod bod mrazu.

Zima bude pokračovat

Oteplovat se bude jen velmi pomalu a příjemné jarní počasí zavládne zřejmě až v druhé polovině dubna. "Ranní nejnižší teploty při zemském povrchu se nejčastěji pohybovaly mezi minus šesti až minus deseti stupňů Celsia, v závětří, při převládajícím severovýchodním větru, lokálně klesala i níže k hodnotám kolem minus 12 stupňů. Naměřený republikový průměr činil minus 7,9 stupně Celsia," uvedli meteorologové.

Kvůli výraznému ochlazení krátce před příchodem kalendářního jara proto přepisovali rekordní statistiky na 35 místech ze 146 stanic, které měří alespoň 30 let. Vedle Labské boudy hlásí překonání dosavadních minimálních teplot například stanice Jeseník, Rokytnice v Orlických Horách, Ostrava-Poruba, brněnské Žabovřesky i pražská Libuš.

Také v noci na pondělí a v pondělí ráno má mrznout, v místech se slabším větrem a delším vyjasněním mohou teploty spadnout až k minus 13 stupňům. "Za těchto výše zmíněných předpokladů lze s vysokou pravděpodobností očekávat další rekordně nízké teploty vzduchu," uvedl ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám