Hlavní obsah

Babiš tvrdě zaútočil na Sobotku: Kryl Murína, když zakrýval trestnou činnost policistů

Právo, Novinky, Renáta Bohuslavová, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle současného premiéra v demisi Andrej Babiše (ANO) kryl šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. Ten zase měl podle něj zakrývat trestnou činnost policistů. Sobotka to popírá a naopak říká, že Babiš chce získat kontrolu nad bezpečnostními složkami.

Vyjádření Andreje Babiše k Michlau MurínoviVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Místo toho, aby (Murín) pomáhal rozkrývat trestnou činnost policistů, tak ji zakrýval a pan premiér (Sobotka) ho kryl,” řekl Babiš po jednání sněmovního bezpečnostního výboru novinářům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín

Sobotka podle něj měl s Murínem zahájit trestní řízení již dávno. Ten však říká, že důvody k takovému postihu za své vlády neshledal a že současný premiér v demisi chce jen získat kontrolu nad bezpečnostními složkami.

Vrtěti psem

„Je to vrtěti psem a snaha odvést pozornost od toho, co je důležité. Že vláda v demisi bez důvěry parlamentu se snaží získat kontrolu nad bezpečnostními složkami,” kritizoval Babišův postup po jednání výboru Sobotka. [celá zpráva]

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Schůze sněmovního bezpečnostního výboru za účasti premiéra v demisi Andreje Babiše (vlevo) a bývalého premiéra Bohuslava Sobotky (vpravo).

Na výboru sice Babiš nenavrhl odvolání šéfa GIBS Michala Murína, ale řekl, že ho dočasně zprostí výkonu služby. [celá zpráva]

Podle mluvčího GIBS i některých poslanců na to však Babiš nemá pravomoci. [celá zpráva]

Premiérova slova o zproštění Murína výkonu služby posléze korigovala mluvčí kabinetu Barbora Peterová. „S panem plk. Murínem bude zahájeno řízení o zproštění výkonu služby. Celý proces se řídí zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Samozřejmě panu Murínovi bude umožněno využít všech procesních práv účastníka řízení, čili bude mít možnost se k tomu vyjádřit,“ upřesnila pro Právo.

Nemá mou důvěru, opakuje Babiš

Babiš zopakoval svá dřívější slova, že Murín nemá jeho důvěru, nikdy se podle něj neměl ředitelem inspekce bezpečnostních sborů stát. „Co je v dokumentu, je skandální,” dodal Babiš, který před výborem citoval z dokumentů Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

O budoucnosti šéfa GIBS ve čtvrtek jednal sněmovní výbor pro bezpečnost, kde mimo jiné za zavřenými dveřmi vystoupili i státní zástupci Pavel Zeman, Lenka Bradáčová a Ivo Ištván.

Reklama

Výběr článků

Načítám