Hlavní obsah

Studenti vyšli ze škol, protest se přesunul na Národní třídu v Praze

• Aktualizováno

Studenti z více než 200 vysokých a středních škol po celé ČR se ve čtvrtek, v Mezinárodní den proti policejní brutalitě, zapojili do výstražné stávky na obranu společenských a ústavních hodnot v České republice. V poledne vyšli na půl hodiny ze školních budov, aby dali najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě. V některých městech se konala také shromáždění, happeningy či diskuse. Protest podpořila některá divadla.

Záznam: Protest studentů u Národního divadla v PrazeVideo: ČTK

 
Článek

V Praze se studenti sešli na několika místech. Stovky lidí přišly na Albertov, před budovu Národní technické knihovny v Praze 6 i náměstí Winstona Churchilla před budovu VŠE. Studenti však demonstrovali i v Brně, Plzni, Hradci Králové, Olomouci, Jihlavě i dalších městech.

Záznam: Protest Vyjdi ven- výstražná stávka studentůVideo: Novinky, ČTK

„Chceme, aby se všem měřilo stejným metrem. Chceme, aby prezident plnil svou ústavní funkci a aby o budoucnosti nás všech nerozhodovaly trestně stíhané osoby, aby v klíčových výborech neseděli ti, kteří kdysi aktivně potlačovali demokracii a mlátili studenty. Normalizace a absence základních odpovědnostní mají destruktivní následky pro náš stát a celou společnost. Kategoricky je odmítáme,“ prohlásil jeden z organizátorů akce v Plzni.

Studentský protest v PlzniVideo: Jan Švábek, Právo

Plzeňští vysokoškoláci stávku z části pojali formou happeningu. Například své boty obkreslují křídami na zem, aby zde zůstal jejich otisk i poté, co se akce rozpustí.

Foto: Petr Janiš, Právo

Studenti gymnázia Hellichova v Praze

V Olomouci se studenti shromáždili na několika místech, mj. na Žižkově náměstí před pedagogickou fakultou.

BEZ KOMENTÁŘE: Studentský protest v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

„Stydím se za naše politiky a byla bych ráda, kdyby se něco změnilo,“ řekla novinářům na Žižkově náměstí studentka Slovanského gymnázia Barbora Mikešová. Nesouhlasí například s tím, aby vláda v demisi přijímala důležitá rozhodnutí. „A co se týče pana prezidenta, myslím, že to býval schopný člověk, ale momentálně už není v takovém stavu, aby dokázal zvládnout tuto funkci,“ dodala studentka.

Foto: Kubeš Slavomír, ČTK

Studenti Prvního českého gymnázia v Karlových Varech

K jihlavskému gymnáziu přišlo mezi dvěma a třemi sty mladých lidí; zástupci studentského parlamentu, kteří setkání organizovali, uváděli, že v některých ze šesti oslovených škol studentům účast zakázali. To se Právu ověřit nepodařilo. Studenty tu nicméně podpořila i veřejnost: před zahájením akce kolemjdoucí i ti, kteří přišli přímo s účelem, hledali, kde se mohou studentům pod výzvu podepsat.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest studentů v JihlavěVideo: Jana Pechová, Právo

Gymnaziální profesor Tomáš Krásenský zmínil, že pedagogický sbor se shodl na tom, že škola se k akci připojovat nebude, neboť by nebylo správné podporovat jeden názorový proud, když mezi rodiči i studenty jsou názory různé; zároveň se ale pedagogové z této školy shodli na tom, že studenti by pro vyjádření názoru měli dostat prostor.

Foto: Jan Švábek, Právo

Demonstrace studentů v Plzni

V Brně se stovky lidí sešly na náměstí Svobody. Výstražnou stávku podpořily studentské komory některých akademických senátů. Například studenti Janáčkovy akademie múzických umění dostali děkanské volno.

Masarykova univerzita, největší vysoká škola v Brně, podle své mluvčí dlouhodobě podporuje a vítá občanskou angažovanost svých studentů i akademiků, účast každého z nich je věcí individuálního rozhodnutí.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest studentů v OstravěVideo: Denisa Doležalová, Právo

Zeman, Babiš, Okamura = naše noční můra, Nechceme vládu StBáků, KSČ(M) a SPD, Stb a SPD do pekla nás zavede. Takováto hesla byla k vidění v centru Ostravy. Sešly se zde přes dvě stovky lidí, aby se připojili k celorepublikové výstražné stávce na obranu ústavních i společenských zvyklostí a hodnot.

„Nesouhlasíme s tím, co se aktuálně děje v naší politické sféře. Nesouhlasíme s tím, aby naši zemi vedl premiér, který je trestně stíhaný a ještě k tomu bývalým agentem StB. Lidé zde mohou podepsat tři petice, jednou z nich je ta pro odstoupení premiéra. Další je na ochranu veřejnoprávních médií a ta poslední na podporu naší akce,“ sdělil Právu za ostravské organizátory Daniel Tichý z Vysoké školy báňské.

BEZ KOMENTÁŘE: Shromáždění studentů ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

Stovky studentů hned na několika místech ve Zlíně také podpořily čtvrteční stávku podporující obranu společenských a ústavních hodnot v České republice.

Více než stovka jich přišla přímo před budovu rektorátu Univerzity Tomáše Bati (UTB).

„Chceme dát jasně najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě. Nejvíc nám vadí, že současná vláda v demisi dělá rozhodnutí, které by dělat neměla. Má se spíše držet pozadu. Stejně tak nám chybí morální zásady a vyjádření pana prezidenta, která nemají nic společného s Ústavou České republiky,“ sdělila Právu prezidentka Studentské unie UTB Tereza Křížová.  Studenti mezi sebou rozdávali i pravítka. „Naznačujeme tím, že chceme stejný metr pro všechny,“ dodala Křížová.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest studentů v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

Zhruba přes tisíc studentů vysokých a středních škol a dalších lidí různého věku přišlo podpořit v poledne v Brně protestující studenty, kteří svolali demonstraci na obranu společenských a ústavních hodnot. Na akci mluvčí různých škol či studentských organizací kritizovali především některé postoje a projevy prezidenta Zemana, v projevech zazněla kritika Babiše a Okamury.

Pořadatelé shromáždění mimo jiné požadovali, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky, ani nevytvářela nové ústavní pořádky, aby předsedou vlády nebyl trestně stíhaný člověk a aby ústavní činitelé neútočili na veřejnoprávní média a na novináře. „Je nás mnoho jsme všude a jsme odhodlaní. Nejsme lhostejní k současnému dění a nehodláme mlčenlivě přihlížet,“ uvedla například v jednom z vystoupení studentská aktivistka Lála Myslíková.

V Karlovarském kraji se k výstražné stávce přidaly řádově stovky studentů. Stávkovalo se a demonstrovalo například v Karlových Varech a potom rovněž v Sokolově, Chebu nebo Ostrově. Studenti v Karlových Varech se po protestech u svých škol sešli s transparenty v rukách na náměstí Milady Horákové, kde cinkali klíči a zazpívali státní hymnu.

Podpořit je tam přišel i bývalý učitel ze zdravotnické školy a husitský farář Lukáš Bujna. „Každá generace si musí znova vybojovat svoji svobodu. Nikdo to za vás neudělá. Chtěl bych, abychom žili v zemi, kde nám vládnou slušní a vzdělaní lidé, a ne banda estébáků, fízlů, mlátiček, udavačů a oligarchů,“ řekl studentům.

BEZ KOMENTÁŘE: Studenti protestují v Karlových VarechVideo: Rudolf Voleman, Právo

„Nesouhlasíme s tím, jak náš prezident reprezentuje náš stát, nás a jak se chová. Konkrétně mě naštvalo, že se v televizi vyjadřuje vulgárně a už jenom to je špatný vzor pro nás jako pro mládež, ale i pro ostatní,“ uvedl student Pavel z Prvního českého gymnázia v Karlových Varech. „Líbí se mi jako učiteli, že studentům není jedno, jaká je situace v naší zemi, že na to reagují a podporují republikové hnutí,“ uvedl učitel zeměpisu Prvního českého gymnázia v Karlových Varech Zbyněk Draxal, který přišel mezi stávkující studenty.

Jasné požadavky směrem k vládě i prezidentovi

Výzvu nazvanou #VyjdiVen vyhlásili v minulém týdnu studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU). Mezi jejich požadavky je například, aby prezident plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Studenti rovněž chtějí, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.

„Prakticky denně vidíme, že si vedoucí představitelé našeho státu v čele s prezidentem dál a dál posouvají mantinely a ohýbají ústavní zvyklosti. Jako studenti s tím zásadně nesouhlasíme,” uvedl iniciátor stávky #VyjdiVen Luboš Louženský.

Vysoké školy, gymnázia i další

Účastníci mohou při stávce stvrdit svůj souhlas se zněním výzvy podpisem na transparent, křídou na chodník či na tvář. Následně mají své fotografie či videa sdílet na sociálních sítích s hashtagem #VyjdiVen.

Foto: Milan Malíček, Právo

Studenti HAMU protestují před Lichtenšteinským palácek sídlem HAMU.

Do výstražné stávky se zapojila většina vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích a dalších univerzitních městech. Protestovat budou i studenti z několika desítek gymnázií a dalších středních škol. Akce se podle organizátorů může zúčastnit každý, kdo se ztotožňuje s požadavky studentů.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Aktéři protestu v kampusu univerzity v Ústí nad Labem

Do protestu se zapojily také asi dvě stovky lidí v kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Kromě transparenty vyzbrojených studentů se u lavičky Václava Havla sešli i někteří vyučující a obyvatelé města.

Vystupující ve svých projevech nešetřili kritikou zejména na chování prezidenta Zemana a premiéra v demisi Babiše. „Nelíbí se mi, že společnými silami ohýbají ústavní zvyklosti, jak se jim to zrovna hodí, hlavně k svému prospěchu,“ řekla Právu studentka Kamila.

Organizátorka Lucie Stadníková akce doufá, že hlas studentů nezapadne. „Chceme ukázat společnosti, že i studentům záleží na demokratických hodnotách,“ řekla Právu Stadníková.

Aktéři protestu podepisovali na místě petici na podporu veřejnoprávních médií. Jiní svůj podpis přidali třeba na transparenty, nebo na chodník.

Do celorepublikové akce se kromě UJEP zapojily v Ústeckém kraji i dvě desítky středních škol.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Studenti břeclavského gymnázia protestují před školou.

Do demonstrace se zapojilo kolem 150 studentů břeclavského gymnázia. Na pěší zóně před školou, kde již uspořádali nejeden happening, byly ve čtvrtek studenti oznamující, že jim „to není jedno“. Zapojili se do demonstrací Vyjdi ven a u stolku přidali své podpisy na petiční archy vyzývající ústavní představitele České republiky, jmenovitě prezidenta, premiéra a parlament k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot. Studenti svůj protest zakončili hymnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám