Hlavní obsah

Bývalý šéf Hospodářské komory dostal za podvod podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší šéf Hospodářské komory Petr Kužel dostal ve středu u pražského městského soudu šestiměsíční podmínku za podvod s příspěvky na semináře. Podle pravomocného verdiktu musí rovněž zaplatit škodu vyčíslenou na téměř půl miliónu korun.

Foto: archiv, Právo

Bývalý prezident Hospodářské komory Petr Kužel

Článek

Kužel komoru vedl šest let do května 2014. Na konci roku 2008 podepsal s ministerstvem zahraničních věcí smlouvu, ve které se zavázal, že komora uspořádá pět seminářů zaměřených na proexportní politiku. Akce měly resort prezentovat jako partnera komory. Celkem měl projekt seminářů vyjít na 560 tisíc korun.

Kužel podle spisu nechal vyhotovit fakturu na 480 tisíc korun, ačkoliv věděl, že podmínky smlouvy nemůže dodržet. Prokázalo se také, že se semináře nikdy neuskutečnily. Peníze komoře proplatilo ministerstvo zahraničních věcí.

Několikrát byl osvobozen

Kužel byl nejprve zproštěn obžaloby. Tento verdikt však byl později zrušen a soudy mu vyměřily roční podmínku. Případ putoval k Nejvyššímu soudu, který se Kužela zastal, verdikt zrušil a podřízeným soudům přikázal, aby ho znovu projednaly. V případu pak padly dva zprošťující rozsudky, které však zrušil odvolací soud.

Naposledy dostal Kužel půlroční podmínku za to, že pomohl k úvěrovému podvodu. Proti té se odvolal, pražský městský soud však ve středu jeho odvolání označil za nedůvodné a verdikt na pátý pokus potvrdil.

Soudkyně Petra Benešová zdůraznila, že soudy pokaždé dokázaly, že se semináře neuskutečnily a komora si je nechala vyfakturovat. Rozdílné závěry však měly v tom, jak se do toho zapojil Kužel.

Nebyl organizátor, ale využil situace

Soudkyně upozornila, že se zjistilo, že celá akce pravděpodobně začala na ministerstvu zahraničních věcí, kde na konci roku byly nevyčerpané peníze. Ty pak měly jít do různých projektů, mezi nimiž byla i spolupráce s komorou. Případ pak provázely podezřelé okolnosti. Na ministerstvu se třeba nikdy nenašel originál dokumentu, kde by bylo popsáno, jak vlastně schvalovací proces vypadal.

„(Kužel) byl pouze pomocník, čin neinicioval nebo to celé neorganizoval. Tím, že smlouvu podepsal, tak napomohl tomu, že se nevyčerpané peníze nevrátily zpět do státního rozpočtu,” podotkla Benešová. Kužel dostal nejnižší možný podmíněný trest, a to s ohledem na dobu, která od činu uplynula, a na délku trestního řízení.

Kužel se středečního jednání neúčastnil. Předtím však dlouhodobě tvrdil, že za dokument, který podepsal, nezodpovídá. Hájil se tím, že podobné projekty od podkladů po závěrečné smlouvy nejprve museli připravit podřízení a on pak dokumenty pouze podepisoval.

Jeho nástupcem se stal bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Komora sdružuje přes 14 tisíc podnikatelů v Česku. Po odchodu z čela Hospodářské komory se Kužel stal šéfem její pražské pobočky. Z této funkce byl v roce 2015 odvolán, protože byla volba vedení pražské komory v rozporu se stanovami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám