Hlavní obsah

Poslanci se zhádali kvůli Ondráčkovi

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci se hned v úvodu úterní schůze zhádali kvůli Zdeňku Ondráčkovi (KSČM) a jeho předsednictví v komisi pro kontrolu GIBS. Ondráček, kterému se přezdívá komunistická mlátička, nakonec odstoupil. Rezignaci předcházela velmi emotivní diskuze. Jednání jsme sledovali on-line.

Záznam: Hlasování sněmovny o odvolání komunisty Zdeňka Ondráčka z čela komise pro kontrolu činnosti GIBSVideo: psp.cz, .

 
Článek

On-line přenos skončil. Děkujeme za pozornost.

15:48 - Lidovci a ODS zablokovali návrh na zařazení bodu „zločiny, privatizace a korupce ODS v České republice”. Bod chtěl zařadit lídr KSČM Filip.

15:30 - Ondráček ve svém projevu oznámil rezignaci na funkci předsedy komise pro GIBS. Kromě toho nazval své kolegy z pravicových stran demokratickou žumpou. Prohlásil také, že neodstupuje kvůli křiklounům na ulici, ale protože má strach o své zdraví a o svoji rodinu.

15:19 - Slovo si vzal Zdeněk Ondráček.

15:18 - K řečnickému pultíku přistoupil předseda KSČM Vojtěch Filip. „Někteří se pojmenovávají demokraty, ale pro ně je demokracie jen to, když jim někdo přikyvuje,” rozčílil se Filip. Navrhl rozšířit schůzi Sněmovny o bod s názvem „zločiny, privatizace a korupce ODS v České republice”.

15:11 - „Pokud je pravda, že se pan Ondráček vzdá předsednictví, oceňuji to jako schopnost sebereflexe,” řekl na plénu předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ondráček svou rezignaci oficiálně ještě neoznámil.

15:08 - Pokud se bude šéf komise volit znovu, Piráti opět nominují poslance Mikuláše Ferjenčíka. Ten se o post ucházel už během minulé volby. Další kandidátkou byla Zuzana Majerová Zahradníková z ODS.

15:06 - Poslanci KSČM podle informací Novinek netušili, že Ondráček bude rezignovat na šéfa komise pro kontrolu GIBS.

15:05 - Poslanci budou vystupovat podle toho, jak jsou přihlášeni. Vondráčkův návrh, aby vystoupil Zdeněk Ondráček, neprošel.

15:02 - Předseda dolní komory Vondráček přerušil jednání na tři minuty. Chce, aby se předsedové klubů nějak dohodli a spory vyřešili.

14:56 - Jednání Sněmovny pokračuje. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) navrhl, aby slovo dostali komunisté. S tím nesouhlasil Stanjura, podle něj mají nejprve vystoupit všichni řádně přihlášení. „Z hlediska zdravého rozumu bude lepší, když si vyslechneme stanovisko KSČM,” opáčil mu Vondráček.

14:47 - KSČM si vzala dalších deset minut pauzu.

14:25 - Komunisté si vzali 25 minut pauzu na jednání klubu. Ondráček oficiálně svoji rezignaci na plénu ještě neoznámil.

14:15 - Ondráček se podle informací Práva rozhodl sám opustit post šéfa parlamentní komise pro kontrolu GIBS. [celá zpráva]

14:12 - Podle Stanjury je mýtus, že když se ustavovala Sněmovna, byla shoda na tom, že komisi povede zástupce KSČM. „Projevili o to zájem sociální demokraté, proti se postavilo hnutí ANO a SPD a bylo nám oznámeno, že to tak prostě bude,” podotkl Stanjura.

14:10 - Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura navrhl změnu programu. Poslanci by měli podle ODS o odvolání Ondráčka hlasovat hned v úvodu úterní schůze.

14:00 - Začala schůze Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám