Hlavní obsah

V čele stále Babiš, TOP 09 a STAN by ve volbách propadly

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se v únoru konaly volby do Poslanecké sněmovny, zvítězilo by v nich s náskokem hnutí ANO Andreje Babiše před Piráty, ODS, SPD, ČSSD, KSČM a lidovci. Čtyři měsíce od loňského hlasování se preference většiny stran výrazně nezměnily, TOP 09 a STAN by do Sněmovny těsně neprošly. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu Trendy Česka, který pro ČT zpracovává společnost Kantar.

Volební model

Článek

Babišovci si od ostatních parlamentních subjektů udržují výrazný odstup, s 33 procenty by si oproti volbám o tři procentní body polepšili. Dvě procenta na svůj volební výsledek ztrácejí okamurovci, jimž model přisuzuje 8,5 procentního bodu. Piráti (12,5 %) a ODS (12 %) zaznamenali mírné zlepšení.

Ochotu přijít k volbám do Poslanecké sněmovny vyjádřilo 75 % oprávněných voličů, výzkumníci to přisuzují dosud pohnutým náladám ve společnosti po posledních sněmovních a prezidentských volbách. Pro některou z kandidujících stran je pevně rozhodnuta necelá polovina (46 %) voličů, kteří se k volbám chystají, spíše rozhodnutých je dalších 29 %.

Většina lidí pro 101

Bývalá vládní koalice ANO, ČSSD a lidovců, která má v současné Sněmovně 103 mandátů, by v únoru posílila na 108 křesel. S podporou SPD a KSČM by se mohl Babiš opřít o 118 hlasů (ve volbách získali dohromady 115). Kabinet ANO a ČSSD s podporou komunistů by disponoval 112 hlasy oproti 108 z voleb. Většinovou vládu by babišovci pohodlně sestavili i s ODS, průzkum jim nyní přisuzuje celkem 116 mandátů oproti volební sto trojce.

Se současnou politickou situací je spokojena necelá třetina dotázaných. Při sestavování vlády by většina z nich preferovala kabinet s předem vyjednanou podporou nejméně 101 poslanců.

Třetina obyvatel Česka se domnívá, že by prezident Miloš Zeman tuto podporu měl vyžadovat. Další dvě pětiny by se k tomuto postoji spíše přikláněly. Zemanovo rozhodnutí svěřit i druhý pokus o sestavení vlády Andreji Babišovi rozhodně či spíše schvaluje 56 procent respondentů, dvě pětiny jsou proti. Vládu bez parlamentní důvěry s působností déle než šest měsíců si nepřeje 70 procent lidí.

Tři pětiny dotázaných nevěří prezidentu Zemanovi, že dodrží slib ohledně svého chování ve druhém funkčním období. Po znovuzvolení prohlásil, že by chtěl být pokornější, méně arogantní a vstřícnější vůči oponentům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám