Hlavní obsah

Správní radě VZP bude předsedat Adámková z ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předsedkyní správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) byla v pondělí zvolena poslankyně Věra Adámková (ANO), místopředsedy jsou poslanci Bohuslav Svoboda (ODS) a Jiří Běhounek (ČSSD). Adámková ve Sněmovně stojí v čele zdravotního výboru.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Poslankyně za ANO Věra Adámková

Článek

Adámková, o jejímž zvolení informovala Česká televize, nahradila v čele správní rady právě Běhounka. K obměně rady došlo v lednu v souvislosti s loňskými sněmovními volbami.

Správní rada největší tuzemské zdravotní pojišťovny má 30 členů. Třetinu jich jmenuje vláda a zbývajících 20 volí Sněmovna. Předsedu volí správní rada ze svého středu.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO) se nedávno nechal slyšet, že by do budoucna chtěl, aby ve správní radě nezasedali poslanci.

Správní rada mimo jiné jmenuje a odvolává ředitele pojišťovny, schvaluje objem úhrad poskytovatelům zdravotní péče, účetní uzávěrky a výroční zprávy nebo rozhoduje o použití peněz z rezervního fondu.

Reklama

Výběr článků

Načítám