Hlavní obsah

Libeňský most není kulturní památkou, může se zbourat

Novinky, jas, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo kultury v pondělí oznámilo, že vydalo rozhodnutí k budoucnosti Libeňského mostu v Praze, který město nedávno uzavřelo kvůli havarijnímu stavu. Z materiálu, který zveřejnil náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD), plyne, že ministerstvo Libeňský most neprohlásilo za kulturní památku. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Foto: Novinky

Most zeje prázdnotou, volný je jen pro chodce a cyklisty.

Článek

„Ode dne doručení účastníkům poběží patnáctidenní zákonná lhůta pro podání opravných prostředků; znamená to tedy, že v tento okamžik rozhodnutí ministerstva kultury zatím není pravomocné,” uvedla k rozhodnutí bez dalších podrobností mluvčí resortu Simona Cigánková.

Náměstek Dolínek zveřejnil rozhodnutí v pondělí na Twitteru.

Krnáčová by postavila nový most

„Vítám to rozhodnutí, přestože přišlo pět minut po dvanácté,“ uvedla v reakci na rozhodnutí ministerstva primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Potvrdilo se, že nebýt aktivismu některých spolků, ale bohužel i koaličních zastupitelů, mohl být Libeňský most už dávno opravený,“ dodala s tím, že nyní bude třeba se domluvit, zda bude most opraven, nebo postaven nový.

„Já osobně preferuji druhou variantu, protože je z dlouhodobého výhledu rozumnější,“ uzavřela primátorka.

Libeňský most je zanedbávaný dlouhodobě. Podívejte se na záběry kritických částí mostuVideo: Novinky

Pokud by se už nic nezměnilo a ministerstvo by most z roku 1928 s definitivní platností neprohlásilo za kulturní památku, mohlo by ho hlavní město zbourat a postavit na jeho místě nové přemostění. Ve hře je i kompletní oprava mostu.

Most musel být před časem uzavřen pro veškerou dopravu kvůli svému havarijnímu stavu. To komplikuje situaci zejména obyvatelům Holešovic a Palmovky.

Foto: Technická správa komunikací

Vizualizace možné podoby nového mostu

Pražská Technická správa komunikaci (TSK) popsala již před několika týdny dva možné scénáře dalšího vývoje. Pokud by se z mostu stala kulturní památka, bylo by nutné požádat o nové územní rozhodnutí i o všechna stavební povolení.

Pokud nebude památkou, mohlo by se prodloužit stavební povolení a následně by mohly pokračovat již započaté veřejné zakázky na zhotovitele a na správce stavby dle nynějšího projektu, který počítá se zbouráním stávajících šesti mostů kromě pilířů hlavního mostu přes Vltavu. Nový most by měl šířku 26 namísto nynějších 21 metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám