Hlavní obsah

Koten z SPD: Nejsme extremisté, jen říkáme pravdu

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD) je přesvědčen, že hnutí Tomia Okamury přestane být považováno za extremistické. To, že je jmenováno ve zprávě BIS. je podle něj pochopitelné, protože hnutí chce říkat pravdu. Řekl to v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD)

Článek

„Věřím, že ministerstvo vnitra velmi záhy vyhodnotí, že nejsme extremistická strana ani populistická strana, ale regulérní strana, která chce zajistit, aby lidem bylo zaručeno, na co mají nárok,“ pravil Koten v diskusním pořadu České televize.

„Musíme se podívat na definici toho, co je to extremismus. Extrémní názor je takový názor, který je ojedinělý,“ řekl. „Neřekl bych, že jsme extremistickou nebo xenofobní stranou či hnutím. Občané, kteří nás volili, je jich půl miliónu, to ví taky,“ dodal.

Podle něj se názor, co je extremismus, mění a posouvá. „Za extrémní byla považována vítačská ideologie. Nikdo si tu žádné ilegální imigranty nepřál. Vidíme, jak probíhalo znásilňování žen na Silvestra v Německu,“ pravil Koten, který zmínil, že množství útoků bylo loni v Kolíně nad Rýnem tak velké, že je policisté nezvládali. Mnohé ženy byly vystaveny nechutným sexuálním útokům a současně byly okrádány. Koten už ale neuvedl, že znásilnění bylo mezi stovkami žen jen několik.

„My hlavně chceme upozorňovat na to, že tu jsou různá nebezpečí, vidíme tu nebezpečí v islámské ideologii, ne v islámském náboženství, ale v islámské ideologie.“ Ta je podle Kotena neslučitelná s evropským myšlením, protože například neuznává rovnost žen. Jaký je rozdíl mezi islámským náboženstvím a ideologií, nevysvětlil.

Na obvinění SPD z extremismu a populismu ve zprávách BIS Koten řekl: „Pokud chcete říkat pravdu, obvykle se dostanete do nějaké zprávy.“ Pak ještě dodal: „Kdo řekne, co je vlastně pravda. Denně ve sdělovacích prostředcích vidíme, jak se dá pravda tam či onam přihnout.“

Chovanec: SPD jsou populisté

Dokonce odmítl popřít, že si poslankyně SPD Jana Levová loni vymýšlela, když napsala, že ze stojícího autobusu na Rokycansku viděla utíkat migranty. Ve skutečnosti se prokázalo, že autobus měl poruchu a byli v něm převážně čeští občané. Koten k tomu pouze prohlásil: „Já jsem to neviděl, já jsme tam nebyl.“

Člen bezpečnostního výboru Milan Chovanec (ČSSD) k problému migrace dodal: „Jasně, že je SPD populistická strana. Jsem zvědav na volební výsledky SPD, až téma migrace vychladne. Nebyli jsme schopni lidem vysvětlit, že je tu jen dvanáct migrantů.”

Chovanec volil tvrdá slova: „Je to parlamentní strana, která prošla testem voleb. Oni rozšířili lež. Tady je na základě kvót 12 migrantů."

Koten ale namítl: „Ale kdyby došlo k relokacím z Německa, kdybychom měli přijmout nebo relokovat 15 000 migrantů za rok, tak by ta bezpečnost nebyla."

Anketa

Považujete hnutí SPD Tomia Okamury za extremistické?
Ano
40,6 %
Ne
59,4 %
Celkem hlasovalo 5917 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám