Hlavní obsah

Česko stojí na prahu chřipkové epidemie

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nemocných respiračními infekcemi včetně chřipky raketově stoupá a Česko je na prahu chřipkové epidemie. Právu to ve čtvrtek řekla Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V chřipkové epidemii už vlastně jsme. Každý týden přibývá deset až dvacet procent nemocných ve všech krajích a ve všech věkových skupinách,“ uvedla odbornice. Podle ní nejvyšší nemocnost je aktuálně v Libereckém, Jihomoravském, Jihočeském, Moravskoslezském a Středočeském kraji a k epidemii se blíží hlavní město Praha.

Bezprostředně na chřipku už zemřelo pět lidí starších 60 let. Dalších 33 klinicky závažných případů chřipky vyžaduje intenzivní péči a pacienti leží většinou na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích.

Největší nárůst mezi školáky

Celonárodně již je zhruba 1500 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je práh epidemie, a nejvyšší nárůst počtu nemocných je v kategorii školáků od šesti do 14 let. Protože však od pátku začínají pololetní prázdniny, může v této kategorii počet nemocných mírně poklesnout. „Zpravidla po návratu do kolektivu se ale virus opět rychle rozšíří a nemocnost dětí jde prudce nahoru,“ uvedla odbornice.

Jednotlivé kraje reagují na nárůst chřipkových onemocnění tím, že pro návštěvy uzavírají nemocnice, ale i domovy důchodců, sociální ústavy a další zařízení. Není však důvod k tomu, aby byly vyhlášeny tzv. chřipkové prázdniny, jako tomu v minulosti již několikrát bylo.

Chřipka je kapénková nákaza a šíří se smrkáním a kýcháním. „Lidé by k sobě měli být ohleduplní, a pokud cítí, že mají chřipku nebo jsou silně nachlazeni, měli by zůstat doma a na veřejnosti si chránit ústa při smrkání a kašlání kapesníkem nebo rukou,“ uvedla Havlíčková. Virus chřipky totiž letí až dva metry a v tomto okruhu může všechny nakazit.

Příznaky chřipky
Horečka 39 st. C i více, zimnice, dýchací potíže, kašel.
Bolesti těla, zejména svalů.
Bolest hlavy, třes, únava.
Ojediněle zvracení nebo průjem.
Onemocnět mohou všechny věkové skupiny.
Inkubační doba je několik hodin až tři dny, výjimečně delší.
Období nakažlivosti je obvykle v prvním až čtvrtém dni nemoci, vzácně později.
Léčba spočívá v podání léků snižujících horečku a ležením v posteli alespoň tři až pět dní.
Zpravidla se chřipka vyléčí za sedm dní, ale nevyléčená může způsobit vážné zdravotní komplikace.

Anketa

Necháváte se očkovat proti chřipce?
Ano
23,1 %
Ne
76,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1260 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám