Hlavní obsah

Provizorní lávka v pražské Troji bude až za rok a půl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Provizorní lávka v pražské Troji bude vybudována až za rok a půl. Do té doby nahradí zřícenou lávku velkokapacitní přívoz, který vypluje letos v květnu. Novinářům to v pondělí řekli po schůzce představitelů radnic a městských organizací zástupci Prahy 7 a Prahy-Troje.

Foto: HZS Praha

Lávka v pražské Troji se zřítila vloni v prosinci.

Článek

„Do konce týdne by hlavní město Praha mělo objednat velkokapacitní přívoz do stopy historického přívozu mezi Trojou a Císařským ostrovem těsně nad zřícenou lávkou,” řekl starosta Troje Tomáš Bryknar.

Přívoz pojme až 200 lidí a mohl by plout i při výrazně vyšším průtoku vody, který komplikuje provoz toho současného. Přívoz bude v provozu od května.

Provizorní lávka povede ve stopě lávky, která se zřítila loni v prosinci, a měla by být dána do provozu v květnu příštího roku. Přípravu stavby dočasné lávky zkomplikovalo, že není hotové územní rozhodnutí ani stavební povolení. Po vybudování té provizorní vypíše město soutěž na finální novou lávku.

BEZ KOMENTÁŘE: Ke zřícené betonové lávce u Trojského zámku se sjeli záchranářiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Libeňský most má být podepřen

Dopravu mezi vltavskými břehy také komplikuje uzavírka Libeňského mostu z předminulého týdne. Na mostě, který byl kvůli havarijnímu stavu pro dopravu uzavřen, byla ode dneška zavedena linka X25. Cestující převáží jen asi do poloviny Libeňského mostu, dál musejí jít pěšky. Do měsíce by měl být most podepřen a MHD by se na něj mohla vrátit.

„Proces podepření mostu byl zahájen. Teď se zpracovává detailní projekt. Počítá se s tím, že proces by měl trvat 28 dní, a cílem podepření je obnovit MHD na mostě. To znamená autobusy, pokud se vše podaří, tak i tramvaje,” uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Praha 7 podle Čižinského požaduje, aby byl Libeňský most opravován po částech nebo aby v průběhu opravy byl vybudován provizorní most pro tramvaje. Podobný spojoval Prahu 7 a Troju před výstavbou Trojského mostu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám