Hlavní obsah

Politologové: Lidé chtějí silného prezidenta, se Zemanem to bude velká estráda

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miloš Zeman obhájil prezidentský post mimo jiné proto, že v čele státu máme rádi silné energické postavy. Podle politologa Jana Kubáčka se nepodařilo Jiřímu Drahošovi přesvědčit voliče, že by v případě zvolení byl od první minuty silným prezidentem. Kubáček v neděli diskutoval s Alexandrem Tomským v Partii televize Prima. Tomský očekává, že nás čeká „estráda na Hradě”

Foto: Sedmík Robert, ČTK

Demise nedemise na Hradě. Politolog Tomský očekává, že se Zemanem to bude estráda.

Článek

Drahoše podle nich limitovala politická nedozrálost a to, že nedokázal jasně formulovat názory a případně převzít některá témata protivníka.

Podle Kubáčka Drahoš nabízel, že bude antizeman, bude to dělat jinak, nicméně neříkal jak.

Podle politologů některé média svou „přepálenou” akcentací problémů Zemanova okolí a jeho kampaně vyprovokovala mnohé váhavé voliče, kteří nakonec hodili hlas staronovému prezidentovi.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Drahoš s manželkou Evou zdraví novináře a hosty v pražském Kongresovém centru.

Zeman se bude podle Kubáčka sice snažit přiblížit masarykovsko-benešovské aureole, aby zanechal stopu v dějinách, nicméně žádnou změnu rétoriky z Hradu očekávat nelze.

„Můžeme se těšit, že to bude velká estráda na Hradě,” odhaduje Tomský. Se Zemanem si podle obou politologů v budoucnu užije premiér Andrej Babiš, jemuž může Zeman zasahovat například do personálního složení vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

V ní by se mohli objevit zástupci ČSSD, což mohla signalizovat přítomnost úřadujícího šéfa Milana Chovance na pódiu se Zemanem.

Jak Kubáček na závěr připomněl, že prezidentské volby mimo jiné poslaly do veřejného prostoru v podobě kandidátů několik jmen, která, jak se ukázalo, jsou schopna oslovit voliče bez ohledu na místo bydliště i sociální postavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám