Hlavní obsah

Sněmovna nevydala exprimátora Prahy Svobodu ani poslance Růžičku k trestnímu stíhání

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Sněmovna nevydala poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) k trestnímu stíhání. Pro zbavení imunity hlasovalo pouze 49 poslanců, proti 88. Policie chtěla Svobodu stíhat kvůli projektu Opencard. Mandátový a imunitní výbor poslancům už dříve doporučil poslance nevydávat. Sněmovna nevydala ani poslance hnutí ANO Pavla Růžičku. 

Foto: Pavel Karban, Právo

Bohuslav Svoboda na kongresu ODS v Ostravě

Článek

Pro vydání Svobody hlasovali Piráti, SPD, část ČSSD a většina komunistů. Proti vydání bylo hnutí ANO, lidovci, TOP 09 a většina hnutí STAN. Sám Svoboda hlasoval pro své vydání. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Poslanci argumentovali tím, že odmítají kriminalizaci rozhodování komunálních politiků. Policie viní Svobodu a další radní z porušení povinností při správě cizího majetku v souvislosti s projektem Opencard.

Svoboda byl vydán již v minulém volebním období. Soud jej potrestal podmíněným trestem 2,5 roku. Proti verdiktu se odvolal. Jelikož ho Sněmovna nevydala, odvolací soud může pokračovat až po skončení Svobodova poslaneckého mandátu.

Růžičku chce policie stíhat za to, že se jako jeden z deseti zastupitelů města Postoloprty na Lounsku měl dopustit trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku kvůli údajně nevýhodnému prodeji domu soukromníkovi. Růžička se brání, že za jinou cenu nemovitost reálně prodat nešla.

Reklama

Výběr článků

Načítám