Hlavní obsah

Stopy hledaného exposlance Wolfa mizí v Jižní Americe

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý poslanec za ČSSD Petr Wolf (57), který se již pět let skrývá před šestiletým vězením za jedenáctimiliónový dotační podvod, zanechal podle policie poslední stopu v Jižní Americe. Dosavadní poznatky kriminalistů z odboru pátrání Právu v pondělí potvrdila mluvčí Policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý poslanec ČSSD Petr Wolf s advokátkou Klárou Veselou Samkovou na archivním snímku.

Článek

Kriminalisté kvůli vyšetřování neuvádějí konkrétní stát, sdělili pouze, že pátrání je složité kvůli mezinárodní justiční spolupráci. „Policisté v současné době dělají maximum, aby přímá mezinárodní spolupráce vedla k zadržení hledané osoby,“ sdělila mluvčí.

Spolupráci s bezpečnostními složkami v zemích Jižní Ameriky označila obecně jako „velmi obtížnou“. Podobně hovoří úředníci ministerstva zahraničí oslovení Právem. Starší Wolfův syn Jan Právu v pondělí řekl, že se svým otcem v kontaktu není, nicméně informace policie o Jižní Americe ho nepřekvapily vzhledem k předchozímu vyšetřování.

„Objevovaly se informace nejen o Jižní Americe, ale také o Rusku a dalších zemích již od samého počátku. Není to žádná novinka,“ dodal. Petra Wolfa poslal do vězení Vrchní soud v Olomouci v říjnu 2012 za projekty, které jeho firma získala od ministerstva životního prostředí v letech 2005 až 2007.

Peníze podle kriminalistů skončily místo v byznysu zaměřeném na životní prostředí ve Wolfových zahraničních cestách, dovolených a údajně smyšlených konzultacích poradenské firmy.

Dostal také peněžitý trest pět miliónů korun. Potrestána byla i jeho manželka Hana Wolfová, která odešla s tříletou podmínkou a miliónovou pokutou.

Manželé rok nato zaplatili poslední splátku peněžitých trestů, Wolf ale nenastoupil do vězení, takže na něj soud nakonec vydal na jaře 2013 mezinárodní zatykač. Exposlanec se hájí tím, že jeho případ má politické souvislosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám