Hlavní obsah

Poslance Baxu ve vedení Plzeňského kraje vystřídá exposlanec Vilímec

Právo, zaš

Poslanec Martin Baxa (ODS) ve vedení Plzeňského kraje skončí, jak avizoval po parlamentních volbách. Novopečeného poslance na postu náměstka hejtmana nahradí místostarosta Kdyně Vladislav Vilímec (ODS). V pondělí o tom rozhodla krajská ODS.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Martin Baxa (ODS)

Článek

„Souběh funkcí, které nyní vykonávám, s funkcí poslance by znamenal, že bych se všemu nemohl věnovat naplno,“ vysvětlil Právu rozhodnutí Baxa, který ale i nadále bude na kraji působit jako zastupitel a jako předseda zastupitelského klubu ODS.

Baxa musel po zvolení do Sněmovny řešit souběh několika politických funkcí. Kromě dolní komory parlamentu působil i na plzeňské radnici a zároveň na plzeňském hejtmanství jako náměstek pro kulturu. Náměstkem plzeňského primátora Baxa zůstává i nadále.

Baxu v krajské radě vystřídá Vladislav Vilímec, místostarosta Kdyně, který byl poslancem deset let. V loňských volbách se ale z druhého místa kandidátky neprosadil. Díky preferenčním hlasům ho z třetího místa přeskočil právě Baxa. Ten na post náměstka hejtmana rezignuje k 12. únoru 2018. Vilímec na rozdíl od Baxy bude pro funkci uvolněný.

Vilímec vykonával funkci náměstka hejtmana, byť pro ekonomiku, už v letech 2000 až 2008. V aktuálním funkčním období na kraji působil jako šéf výboru pro oblast investic a správu majetku. Do čela tohoto výboru se nyní po Vilímcovi postaví místostarosta Rokycan Jan Šašek (ODS). Šašek nebude pro funkci uvolněný tak, jak tomu bylo u Vilímce. Změna z pera regionální ODS tak nepřinese navýšení počtu uvolněných členů krajského zastupitelstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám